Kärnan i ditt yrkesliv

Essens 2-2022 2022-06-16

Yttre trafikledare: Får trafiken att rulla

Konstantinos Kontzolokis står på perrongen i Stockholms tunnelbana

MÖTET. När tunnelbanan stannar, stannar huvudstaden. Det är Konstantinos Kontzolokis och de yttre trafikledarnas uppgift att snabbt lösa de kriser som uppstår så att trafiken kommer igång igen.

Konstantinos Kontzo­lokis, Kostas kallad, greppar radion och anropar sina kollegor på inre trafikledningen. Vi står på plattformen på T-­centralen mitt i Stockholm och en resenär har tappat ner sin mobiltelefon på spåret. 

– Jag behöver ett C­-skydd, T-­centralen norrspår bana 1, kom.

Enligt skyltarna är det tre minuter tills nästa tåg ska komma när han får klartecken att beträda spåret för att hämta telefonen. Han är så snabb att det aldrig ens hinner bli ett hack i trafiken. Med vana rörelser hoppar han ner på spåret, tar mobilen och lämnar den till en kollega. Därefter går han fram till grinden längst fram på plattformen och tar sig upp via trappan.

Många kanske tänker att den som tappar något på spåret får skylla sig själv. MTR och trafikledarna tänker ett steg längre. Om folk inte får hjälp med att ta upp tappade föremål på ett säkert sätt finns risken att de försöker lösa problemet själva. Och om det är en sak som man inte vill ha så är det obehöriga på spåren – det vore livsfarligt. Intill rälsen finns 700 volts likström och det går absolut inte att lita på skyltarna kring när ett tåg ska komma in på stationen.

Som yttre trafikledare är Kostas och de andra med samma tjänst, den inre trafik­ ledningens ögon och öron. Men även deras händer och fötter. För det är de yttre trafik­ledarna som löser många av de större och mindre situationer som uppstår varje dag i olika delar av tunnelbanenätet. Ett gäng har utryckningsfordon så att de snabbt kan ta sig till en station för att hjälpa till. Ett annat gäng har gående tjänst vilket innebär att de tar sig runt i systemet till fots och via tunnelbanan. Som alla stockholmare vet är tunnelbanan oftast det snabbaste sättet att ta sig fram i stan på.

Ingen dag är den andra lik för de yttre tra­fikledarna. Vissa dagar är det lugnare, andra är det fullt kaos. Som en dag när Kostas fick en utryckning till Brommaplan eftersom tra­fiken stod still av okänd anledning. Han slog på sirenerna och åkte dit för att undersöka vad som hade orsakat felet. Väl på plats visade det sig att ett träd hade fallit ner över spåret. Kostas fick hämta handsågen i bilen och kapa stammen för att kunna få undan trädet.

– Det är efter sådana händelser som man kan känna sig nöjd med sin insats. Tunnelba­nan är ju som Stockholms pulsåder och om det blir stopp någonstans påverkar det hela systemet. Stannar ett tåg måste fler stanna. Folk blir fast i tunnlar eller måste hitta andra vägar till jobbet. Ersättningsbussar kallas in. Det blir väldigt stora konsekvenser helt enkelt. Så när man får igång trafiken vet man att det påverkar väldigt många.

Att kunna behålla sitt lugn i olika typer av akuta situationer är en av de viktigaste egenskaperna för att vara lämplig för det här jobbet.

– Ett exempel är framförhopp där vi får en person under ett tåg. Då är vi trafikledare fort på plats för att ta hand om vår förare, tåget och alla som är på tåget. Det kan vara väldigt pressade situationer.

En av trafikledarna tar hand om föraren och en annan blir förbindelseman och håller i samarbetet med räddningstjänsten som ansvarar för själva räddningsinsatsen. Exempelvis kan det behövas hjälp med att öppna luckor för att komma in under tåget.

Hur fungerar du i sådana situationer?

– Det är tufft, jag har varit med om flera stycken, både där personen har klarat sig och där personen klarat sig.  Det är viktigt att inte bli känslomässig utan att utföra sitt jobb. Känslorna får man hantera senare och vi kan få hjälp av en psykolog.

Trafikledarna har utbil­dats i hur man hanterar människor i chock. En tågförare som är med om att någon hoppar framför tåget kan reagera på väldigt många olika sätt. För trafikledaren är det viktigt att kunna läsa av personen och ge det stöd som behövs. Om det är en kram eller att hålla avstånd varie­rar.

– Jag personligen kan vara väldigt lugn och strukturerad i de här situationerna. Det är nog inget man kan lära sig utan mer en förmåga som man har.

Personlig lämplighet är ett kriterium för att kunna bli trafikledare. Men erfarenhet och utbildning är så klart också något som gör att trafikledarna har en förberedelse för att kunna hantera de akuta situationer som är en del av deras arbete. Kostas resa från tågförare till trafikledare gick via att han under flera år utbildade andra tågförare. Hundratals förare som i dag kör Stockholms tunnelbana har fått sin utbild­ning av Kostas. Efter några år som utbildare var han sugen på att ta nästa steg och han blev erbjuden möjligheten att få testa för trafikledare.

– De testen är inte att leka med. Det är lämplighetstest, psykologiska tester, hur bra man är på hitta snabba lösningar, empati och mycket mer. Jag klarade av testen och fick chansen att utbilda mig till yttre trafikledare. Det tog cirka tre månader och utbildningen bestod av flera olika delar och praktik.

Idag har Kostas varit trafikledare i ungefär ett år och han stortrivs med sitt jobb. Ansva­ret och lönen har ökat och han har redan siktet inställt på att ta nästa steg – att vida­reutbilda sig till inre trafikledare. Det är det naturliga utvecklingssteget för dem med yttre tjänst.

– Jag ska gå den utbildningen i september och efter den är man fullärd som trafikle­dare. Även som inre trafikledare finns det bra utvecklingsmöjligheter.

Kostas började som förare redan när han var 20 år och har tillbringat större delen av sitt yrkesliv i tunnelbanan.

– Det är en unik arbetsplats och vi har en stark gemenskap. Det är inte många som får se det vi ser och vi jobbar dygnet runt, året om.

Men när du ska åka hem från jobbet, tar du tunnelbanan då?

– Helst inte faktiskt. Jag åker hellre bil. När jag är ledig vill jag försöka koppla bort jobbet och det är väldigt svårt i tunnelbanan. Jag känner så många av de som jobbar här så det blir lätt att börja prata jobb då.


Konstantinos Kontzolokis 

Gör: Yttre trafikledare i tunnelbanan, MTR.
Ålder: 33 år.
Familj: Fru och två barn.
Fritid: Träning och resor.

 

16 juni 2022, 08:00

Spaning: Därför är feedback en återvändsgränd

illustration med en mun och texten teamwork illustration med en mun och texten teamwork

SPANING. Glöm feedback som ger mer depp än pepp. Genom att vända på perspektivet kan positiva...

16 juni 2022, 08:00

Yttre trafikledare: Får trafiken att rulla

Konstantinos Kontzolokis står på perrongen i Stockholms tunnelbana Konstantinos Kontzolokis står på perrongen i Stockholms tunnelbana

MÖTET. När tunnelbanan stannar, stannar huvudstaden. Det är Konstantinos Kontzolokis och de yttre...

16 juni 2022, 08:00

Jag har ärvt engagemanget från morfar

Shiva Lindahl sitter i en stol Shiva Lindahl sitter i en stol

TEMA ENGAGEMANG. En självklar inställning till ideellt arbete. Shiva Lindahl, engagerad i Saco...

16 juni 2022, 08:00

Våra rättigheter finns inte för alltid

Lotsen Patrik Wikand Lotsen Patrik Wikand

TEMA ENGAGEMANG. Oförmågan att hålla tyst ledde Patrik Wikand till rollen som ordförande i...

16 juni 2022, 08:00

Stark vilja att förändra samhället

brinnande hjärta brinnande hjärta

TEMA ENGAGEMANG. Vi är ett ideellt arbetande folk med stort fackligt engagemang. Men det finns...