2022-09-15
Jobbflirten kan beröra många
TEMA KÄRLEK PÅ JOBBET. Jobbigt, krångligt eller alldeles, alldeles… underbart? Så hanterar du en kärleksrelation på jobbet.
Många spenderar merparten av en vanlig dag på jobbet. Det är därför inte konstigt att jobbet också är en av de vanligaste platserna att bli kär på.
2019 blev 3 700 personer sambos efter att ha jobbat ihop året innan och totalt jobbade då 86 500 par i Sverige på samma arbetsplats, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är också dubbelt så vanligt att par med olika jobb separerar, än par som arbetar på samma arbetsplats.
Jobbet beskrivs ofta som en plats där man vill visa sin bästa sida och uppfattas som professionell. Här spenderar kollegor och chefer – när det inte pågår en pandemi – mycket tid med varandra, träffas i princip varje dag och har möjlighet att lära känna varandra under lång tid.
Men hur hanterar man att bli kär på jobbet? Och måste man berätta för chefen?
Inom lagen om arbetsskydd (LAS) finns inget som styr kärleksrelationer på arbetsplatsen, förutsatt att de är ömsesidiga. Däremot kan kollektivavtal och fackliga bestämmelser ha regler om hur anställda bör sköta arbetet och vad som kan anses som grund för uppsägning. Många yrkeskårer följer även yrkesetiska principer som reglerar exempelvis relationer med kund, patient, klient eller annan person där det kan förekomma en beroendeställning, vilket i sig kan vara grund för uppsägning.
Det betyder dock inte att det är fritt fram att börja flirta på jobbet. Ett anställningsförhållande bygger på ömsesidig lojalitet och förtroende mellan arbetsgivare och anställda och det finns således ett antal aspekter att ta hänsyn till, menar Charlotte Sander, relationsexpert och diplomerad samtalsterapeut sedan 20 år.
– När två människor möts via jobbet påverkas många. Även om de som är kära själva kanske inte ser eller uppfattar det så gäller det att vara lyhörd och se vad som händer runtikring, säger hon.
Självklart kan man som kollega känna av goda vibrationer från ett kärlekspar, men jobbet kan också bli påverkat. Andra i omgivningen kan störas, bli avundsjuka eller på ett eller annat sätt bli ofrivilligt indragna i en relation. Otrohetsaffärer beskriver hon som direkt olämpliga.
– Vissa vill kunna gå till jobbet och bara vara strikt på jobbet, inte hamna i privata diskussioner eller gräl och behöva välja sida, säger Charlotte Sander.
»När två människor möts via jobbet
påverkas många.«
Relationsexperten Anneli Östling är psykosyntesterapeut, förändringsledare och driver podden Relationsguiden. Hon delar Charlotte Sanders uppfattning och har mött många personer som inlett otrohetsaffärer på jobbet.
– Man kan inte förbjuda personer att ingå i en relation i jobbet, men smyger man med den kan det bli tokigt, speciellt om det exempelvis är en chef som har ett lönesamtal med en anställd och det senare visar sig att de är ett par, säger Anneli Östling.
Det kan även innebära risk för företagets överlevnad om nyckelpersoner i företaget inlett en relation och inte kan hantera den på ett professionellt sätt, menar hon. Det kan räcka med ett gräl och att personerna inte kan sitta på samma möten eller samarbeta.
Än viktigare blir de här frågorna för en chef som inlett en relation med en anställd.
– Det kan skada trovärdigheten, både för företaget och chefen, som riskerar att få en subjektiv bild av att ha favoriserat någon, säger Charlotte Sander.
Så, när ska man då berätta?
Någon exakt tidpunkt går enligt Charlotte Sander inte att rekommendera.
– Men någon gång bör man berätta. Det är svårt att dölja en relation länge, vibbar känns av.
Även Anneli Östling rekommenderar att köra med öppna kort för att lyckas med relationen.
Amanda Falck arbetar med engagemang och community på Sveriges HR-förening och har sedan tidigare erfarenhet av att ansvara för HR-arbetet på flera arbetsplatser. Hon menar att det allra viktigaste är att företag är tydliga och transparenta både kring hur man hanterar kärleksrelationer, redan innan de uppstår, samt hur man arbetar med people-relaterade frågor generellt.
– Kärleksrelationer kommer alltid att uppstå och är inget fel, det handlar snarare om att ha bra sätt att hantera dem på.
Ingen av personerna i relationen ska kunna gynnas eller drabbas av nackdelar på grund av relationen. Den ena får aldrig stå i beroendeställning till den andra och det får aldrig uppstå en jävsituation, menar hon.
– Det är också viktigt att ha de övriga medarbetarna i organisationen i åtanke så att alla känner sig trygga med vad organisationen står för. ●
Fler artiklar i ämnet: