Kärnan i ditt yrkesliv

2022-09-15

Så får ni skiftarbetet att fungera

Månskära och stjärnor på svart himmel

GRANSKNING. Schemaläggningen och brist på återhämtning är vanliga problem i många yrkes­grupper som jobbar skift. Men även de anställdas hälsa och sociala liv blir lidande.

En av de yrkesgrupper som jobbar på oregelbundna tider är flygtekniker. Det gäller framför allt de som arbetar med passagerarplan och där arbetet måste utföras på natten, när planen står på marken.
– På många arbetsplatser är schemaläggningen och hur man ska arbeta den hetaste frågan, säger Ola Blomqvist, ordförande för Svensk Flygteknikerförening.
Han uppskattar att cirka 75 procent av flygteknikerna som arbetar med passagerarplan jobbar natt. Många har scheman där man jobbar två–tre nätter följt av några lediga dagar. Men det finns också varianter där man jobbar flera nätter i rad och är ledig längre perioder.

Även arbetspassens längd varierar. De som jobbar med tyngre underhåll jobbar sällan mer än åtta timmar i sträck. Men bland de som jobbar i linjeverksamhet och rycker ut vid tekniska störningar är det inte ovanligt med tolvtimmarspass.
– Det kan man ha synpunkter på. Vi vet att det finns risker med för långa arbetspass, men det finns också risker med många inställelser och kort återhämtning. Vi tycker att det är viktigt att titta på vad det är för typ av arbete. Med varierande arbete och tillräckligt med pauser kan långa pass vara att föredra framför flera korta.
Oftast är det inte natt­arbetet i sig som anses vara det mest jobbiga utan att det är för kort tid för återhämtning mellan arbetspassen. Natt­arbete rubbar dygnsrytmen och stör kroppens biologiska klocka. Det leder inte sällan till sömnproblem och magbesvär.

Till de långsiktiga effekterna hör en förhöjd risk att drabbas av mag- och tarmsjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Enligt en rapport från Arbetsmiljöverket dör över 700 människor i förtid varje år som en följd av skiftarbete, de flesta efter 65 års ålder. För att minimera störningen av dygnsrytmen bör man inte jobba mer än två–tre nätter i rad och ha tillräckligt med tid för återhämtning.
– Vi har försökt minimera de negativa effekterna av skiftarbete och har försökt driva att nattpersonal ska ha kortare arbetstid och mer återhämtning mellan arbetspassen, säger Nader Rostaminegad, trafikledare och huvudskyddsombud för SRAT i tunnelbanan i Stockholm.

Trafikledarna i tunnelbanan jobbar i tre olika skift. Populärast är morgonskiftet som börjar klockan 06.00 och mindre attraktivt är nattskiftet som börjar cirka 21.30. I tjänsterna ingår också arbete varannan helg, utom för nattpersonalen.
– Det är dygnet­runt-verksamhet så någon måste jobba. Men man kan underlätta med bättre arbetstider, bättre återhämtningstider, bättre villkor och arbetsmiljö.
Lotsar är en annan yrkesgrupp med oregelbundna arbetstider. De har beredskap i perioder om fem–sju dygn och ligger på schema halva året. Arbetstiden är inte planerad på förhand utan de kallas i stället ut vid behov i upp till 13 timmar per dag. Utöver grundlönen får de ett tillägg för varje lotsad timme och de kan också gå i pension vid 60 års ålder.
– Den tidiga pensionen är en kompensation för den här hårda oregelbundna arbetstiden, säger Patrik Wikand, ordförande för Lotsförbundet.
Förutom hälsoriskerna påverkas även skiftarbetarnas sociala liv av de udda arbetstiderna. Att vara schemalagd på helger och vid högtider som jul- och nyårsafton ingår i jobbet och det är inte ovanligt att man går miste om tillställningar med familj och vänner. Särskilt svårt kan det vara för dem som har familj och småbarn.
Men många uppskattar också att få vara lediga när andra jobbar. En del har längre sammanhållande ledigheter som gör det möjligt att till exempel resa. De obekväma arbetstiderna kompenseras dessutom med OB-ersättning.
– Det finns fördelar och relativt många som inte kan tänka sig en vanlig dagtid för man har de här ledighetsperioderna under veckorna. Men om skiftscheman försämras för mycket finns risken att det blir svårt att behålla och rekrytera personal. Sedan finns det förstås en ekonomisk faktor i det hela. Men man borde kanske tänka på sin hälsa i första hand efter ett antal år med skiftarbete, säger Ola Blomqvist. ●

Råd för skiftscheman

 • Framåtgående skiftgång, från förmiddagsskift till eftermiddag och sedan nattskift följt av ledighet.
 • Minst elva timmars dygnsvila.
 • Undvik arbetspass på tolv timmar eller mer.
 • Börja inte dagskiftet före sju på morgonen.
 • Inte mer än tre nattskift i rad och max fem arbetsdagar i följd.
 • Minst varannan helg ledig.
 • Sprid ut lediga dagar i schemat för återhämtningens skull.

Tips för dig med natt- eller skiftarbete

 • Behåll normal måltidsrytm med frukost, lunch och middag så långt det går. Undvik stora måltider på natten.
 • Mörkt, tyst och kallt sovrum när du ska sova efter ett nattpass.
 • Prioritera sömn.
 • Äta bra och motionera för att motverka risker som finns med skiftarbete.
 • Undvik dagsljus efter nattpass för att underlätta sömnen, till exempel genom att använda solglasögon.

15 september 2022, 11:16

"Ingen på jobbet vet - än ..."

TEMA KÄRLEK PÅ JOBBET. Vladimir Savecs, 33, hälsovetare och Maria Borets, 31, psykolog.

15 september 2022, 11:13

"Glada att vi inte jobbar ihop idag"

Rebecka Roslund och Max Lind med sina två barn i ett bröllopsfoto Rebecka Roslund och Max Lind med sina två barn i ett bröllopsfoto

TEMA KÄRLEK PÅ JOBBET. Rebecca Roslund, 34, barnmorska och Max Lind, 36, kirurg

15 september 2022, 11:10

Jobbflirten kan beröra många

En massa hjärtan på röd bakgrund En massa hjärtan på röd bakgrund

TEMA KÄRLEK PÅ JOBBET. Jobbigt, krångligt eller alldeles, alldeles… underbart? Så hanterar du en...

15 september 2022, 11:09

"Chefen sa att vi hånglade för mycket"

Per och Sara Palo Fredriksson med sin son sitter på golvet och leker med lego Per och Sara Palo Fredriksson med sin son sitter på golvet och leker med lego

TEMA KÄRLEK PÅ JOBBET. Logopederna Sara och Per Palo Fredriksson har jobbat ihop lika länge som d...

15 september 2022, 11:00

Vilken personlighet har du på jobbet?

Illustration med en giraff, skorpion, biljardkula, en ballong med texten work in progress, ett ansikte skymtar med en massa händer runtomkring Illustration med en giraff, skorpion, biljardkula, en ballong med texten work in progress, ett ansikte skymtar med en massa händer runtomkring

Alla gillar sympatiska och öppna kollegor. Men är det verkligen de personlighetsdragen som är mes...