Josephine Berges oro visade sig obefogad– hon fick både ökad flexibilitet och en ny tjänst under sin graviditet.
När Josephine Berge bestämde sig för att försöka bli gravid genom insemination vände hon sig direkt till sin chef.
Efter att ha tagit en examen inom hälsopromotion hade hon jobbat med olika saker inom hälsoområdet, utan att få en riktig fast tjänst: som yogalärare, massör, i en hälsokostbutik. Nu var hon till sist anställd av Stockholm stad som friskvårdsledare, och osäker på hur inseminationsprocessen skulle gå ihop med arbetet.
– När man ska göra inseminationen tar man ägglossningstest, och får man ett positivt svar kan det vara så att man måste göra inseminationen samma dag eller dagen efter. Och på mitt jobb vill de egentligen att man ska säga till tio dagar innan om ska ta ut komp eller så, berättar hon.
Chefen var dock väldigt stöttande och öppen för större flexibilitet. Hon sade att det bara var att ringa henne när det blev aktuellt: ”Vid sådana här tillfällen löser man det.”
– Det tog fyra försök innan jag blev gravid. Det var så jag hade tänkt att det skulle bli, att det kunde ta några försök, och det hade varit jobbigt att oroa sig för hur det skulle gå att lösa arbetspasset med kort varsel. Nu kunde jag släppa den biten. Det var jätteskönt att inte behöva tänka på saken mer.
Trots chefens positiva bemötande trodde Josephine Berge ändå inte att hon hade någon verklig chans att få den tjänst som friskvårdssamordnare för tre sim- och idrottshallar i Stockholm som hon sökte drygt halvvägs in i graviditeten. Det fanns säkert många duktiga sökande, tänkte hon, och det enklaste för arbetsgivaren vore väl att välja någon som inte snart skulle gå på föräldraledighet.
Men så ringde telefonen en dag när hon var på sina föräldrars lantställe, och chefen berättade att hon fått jobbet. Josephine Berge var då i vecka 20.
– Jag firade genom att äta lunch med pappa på en skärgårdsrestaurang, och när sommarsemestern var över började jag på den nya tjänsten.
Josephine Berge körde på nästan ända fram till förlossningen, men sista månaden fick hon möjlighet att utföra hälften av arbetet hemifrån. Även när hon återvänder till jobbet har hon tillåtelse att inledningsvis arbeta mycket på distans. Kanske kommer hon, förutsatt att bad- och idrottsanläggningarna har öppnat igen efter den värsta coronafasen, att börja lite försiktigt redan i april, en dag i veckan eller så.
– Min chef har sagt att vi ska hålla kontakten under föräldraledigheten och att jag kan vara med på något möte om jag vill, så att jag är delaktig i den mån jag har lust till. Jag hade inte haft tjänsten så länge och de vill väl inte att jag ska försvinna för långt bort. Det är för min skull också: Det gör att jag blir mer taggad att komma tillbaka.
Den här flexibiliteten är något som Josephine Berge är särskilt tacksam för. Men hon är också glad för att löneutvecklingen inte ska påverkas negativt. Ensamstående som hon är med sin dotter antar hon att det dröjer upp emot ett och ett halvt år innan hon är på plats på kontoret igen. Under den tiden kommer hon att ha ett lönesamtal, har hon fått veta.
Hon talar varmt om sin chef, men hur är det då med arbetsgivaren, Idrottsförvaltningen på Stockholms stad? Hur bra arbetar man där med frågor kring föräldraskap och karriär? Josephine Berge berättar att hon har rätt till föräldraledighet i tre år, och en föräldralön som motsvarar 10 procent av lönebortfallet. Hon har bara mött positiv respons på sin graviditet och sitt kommande föräldraskap.
Innan hon fick sin nya tjänst var hennes plan att söka nytt jobb under föräldraledigheten. Nu blev hon kvar hos Stockholm stad.
– Det är såklart tryggt att veta att jag har möjlighet att utvecklas oavsett föräldraledighet. ●