Sveriges Tandhygienistförening
En del av SRAT

2020-04-29

Kompetensutveckling online

Fortbildningsfrågan är aktuell för många. Många företag och organisationer erbjuder kostnadsfria webbseminarier som du kan ta del av kostnadsfritt och när det passar dig. Tandhygienist Lina Kanters har gjort en genomgång och skrivit en artikel om exempel på onlineutbildningar inom odontologi.

I många länder är fortbildning ett krav för att man ska få behålla legitimationen. I exempelvis Storbritannien måste tandhygienister genomgå 75 timmar fortbildning varje femårsperiod. Vissa ämnen, som till exempel röntgen, medicinska nödsituationer och hygien, är obligatoriska medan andra såsom etik är rekommenderade. Utbildningarna kostar pengar och eftersom många tandhygienister är egenföretagare betalar de utbildningen själva. Det finns dock kliniker som har dagar avsatta för obligatorisk träning och då ingår det i tjänsten.

I Sverige har vi inga krav på fortbildning men det betyder ju dock inte att man kan luta sig tillbaka, eftersom kunskap är en färskvara som ständigt behöver förnyas. Som Albert Einstein sa: "Education is what remains after one has forgotten everything he learned in school". Som tur är finns det flera företag och organisationer som erbjuder information, inspiration och utbildning. Här tipsar vi om några online-resurser du kan använda i sökandet efter ny kunskap. En del av sidorna nedan har även material riktat till patienter.

Generellt kan sägas att det finns en hel del material på internet, dock av varierande kvalitet. En del kurser är gratis, andra kostar. Ibland är själva materialet gratis medan det kostar att få ett kursintyg. Det gäller för de flesta Massive Open Online Courses, MOOC. Många sidor kräver medlemskap men att registrera sig går snabbt.
Nedan finner du ett urval av olika resurser och kort information om dem. Nu återstår det bara för dig att surfa runt och ta del av utbudet som finns!

Dental Tribune International 
Dental Tribune International (DTI) är att väldigt bra ställe att starta på. Denna publiceringsplattform kombinerar tryckta, digitala och pedagogiska medier och här hittar du exempelvis webbseminarium från många olika företag på ett och samma ställe. Man kan se DTI som ett stort nav som erbjuder nyheter, sammanfattningar av vetenskapliga studier och utbildning inom tandvård. Tänk dock på att du behöver registrera dig på de olika företagens sidor för att kunna ta del av deras webbseminarier.

CDE World 
CDE (Continuing Dental Education) World är en snabbt växande webbplats för fortbildning inom tandvård med utbildningsmaterial för hela tandvårdsteamet. Bakom CDE World står AEGIS Communications som grundades 2005 och ger ut tidningarna Inside Dentistry och Compendium of Continuing Education in Dentistry. Webbseminarierna är sponsrade av olika företag och ofta gratis, medan kurserna kostar någon hundralapp.

AAOSH 
Med tanke på den ökande medvetenheten om sambandet mellan oral hälsa och allmän hälsa finns den här specialinriktade organisationen med i listan. The American Academy for Oral Systemic Health grundades 2010 och är en ideell organisation av hälso- och sjukvårdsledare/personal som vill öka medvetenheten om förhållandet mellan munhälsa och allmän hälsa. Medlemskapet kostar $249 per år och det kan tyckas mycket men kvaliteten här är hög! Det finns dock några fria webbseminarier som hittas här. 

Oral Health Professional Training Platform 
Oral Health Professional Training Platform är ett samarbete mellan den europeiska tandhygienistföreningen, EDHF och det franska företaget Pierre Fabre Oral Care. Det är en lärplattform för tandhygienister i Europa och syftet med plattformen är att möta de behov av en kontinuerlig fortbildning som finns hos Europas tandhygienister. Materialet är gratis och inloggning krävs. Än så länge finns det bara en kurs, "Lesioner i mjukvävnaderna", men det är en jättebra kurs att börja med och vi hoppas så klart att fler kurser kommer.

TePe Share 
Malmöbaserade TePe har samlat sitt kunskapsmaterial under ett paraply som kallas TePe Share. Här ingår till exempel patientbroschyrer men även den digitala kunskapsportalen TePe Share med material för patienter, tandvårdspersonal samt övrig hälsopersonal så som apotekspersonal. Innehållet uppdateras löpande under året med aktuellt innehåll i form av artiklar, blogginlägg och föreläsningar. Allt är gratis och ingen inloggning behövs.

OraVital 
OraVital® Inc. startades 2007 i Toronto, Canada. OraVital har sin egen patenterade teknik och erbjuder produkter som biofilmtester och antimikrobiell munskölj och riktar sig till patienter med parodontal sjukdom, peri-implantit och halitosis. Här hittar du en del intressanta webbseminarier, många av dem presenteras av tandhygienister och det krävs ingen inloggning.

Dental Care 
dentalcare.com är en webbsida från Crest® + Oral-B® (som båda ägs av P&G Oral Health) för tandvårdsprofessionen och tandvårdsstudenter i hela världen. Syftet är att erbjuda utbildning och produktinformation för att hjälpa professionen och patienterna att uppnå framgång. Här finns material både för patienter och profession.

EdX
Om du inte har hört talas om MOOC, Massive Open Online Course än så är det på tiden. EdX är en ideell, global plattform som grundades av universiteten Harvard och MIT. Flera framstående universitet anordnar gratis MOOC av hög kvalitet. Man får betala om man vill ha ett kursintyg men annars är kurserna gratis och du får kursare från hela världen. Här finns kurser om allt – varför inte gå en kommunikationskurs eller lära dig mer om diabetes?

TED talks 
Alla känner väl till TED talks, men det är kanske inte ofta vi tar oss tid att surfa in där. Men gör det! Det bästa med TED talks är att föreläsarna ofta är väldigt inspirerande och att föreläsningarna är relativt korta. Du kan till och med hinna med ett TED talk medan du lagar mat en kväll – alltid lär du dig något!

Mina tre personliga favoriter?

1) Webbseminariet om diabetes med kunniga Ira Lamster, professor på Colombia University, som hittasr. (eller via Dental Tribune).
2) Videorna riktade till patienter om hälsosamma livsstilsval som hittas på TePe Share och
3) Patientfallen som hittas på dentalcare.com under case studies.
Ja, och sen är ju MOOC en fantastisk uppfinning. Tänk er ett kursintyg från Harvard!
Men som sagt – möjligheterna är oändliga och det finns hur mycket som helst att förkovra sig i. Lycka till!

Text: Lina Kanters
Foto: Shutterstock