2022-11-30
Ny bok om tandvårdsrädsla
Mellan 5 och 15 procent av den vuxna befolkningen har tandvårdsrädsla. Inte sällan leder det till försämrad oral hälsa och i förlängningen sämre oral hälsorelaterad livskvalitet. I nya boken Tandvårdsrädsla visar författarna psykolog och professor Ulla Wide och övertandläkare och professor Magnus Hakeberg att det finns evidensbaserad, effektiv behandling mot tandvårdsrädsla.
Nästan en av fem vuxna i Sverige har tandvårdsrädsla. Hos barn och unga är siffran ännu högre. Rädslan gäller olika behandlingssituationer, instrument, bemötande och framför allt att känna smärta. Fobin gör att man i det längsta undviker att besöka tandvården eller uthärdar under svår stress, vilket i slutändan leder till sämre oral hälsa, livskvalitet och risk för mycket höga tandvårdskostnader.
Boken Tandvårdsrädsla tar avstamp i tandvårdsrädslans natur och handlar om hur tandvården på bästa sätt kan förstå, möta, bemöta, behandla och hjälpa individen. Genom ett grundläggande gott empatiskt bemötande, god kommunikation och evidensbaserade åtgärder och interventioner kan tandvårdsrädslan effektivt behandlas.
Boken är baserad på omfattande klinisk erfarenhet såväl som på forskning och utvecklingsarbete. Den vänder sig till tandvårdspersonal och annan vårdpersonal som klinikchefer, verksamhetschefer, psykologer och psykoterapeuter – men kan även läsas av personer med tandvårdsrädsla eller anhöriga.
Ulla Wide är leg. psykolog, docent i psykologi och professor i odontologisk psykologi.
Magnus Hakeberg är övertandläkare, specialist i endodonti och professor i odontologisk folkhälsovetenskap.
Boken finns hos bokhandlare på nätet och i butik samt på www.gothiakompetens.se.