Den irländska huvudstaden Dublin stod värd när 769 tandhygienister från 37 olika länder den 11-13 augusti samlades på International Symposium of Dental Hygiene (ISDH). Vetenskapliga föreläsningar varvades med workshops, besök hos utställarna i mässhallen, posterpresentationer och ett socialt program som bland annat innefattade ett besök på Guiness bryggeri och museum.
ISDH hölls första gången 1986 och är den branschledande konferensen för oss tandhygienister. ISDH i Dublin anordnades av Irlands Tandhygienistförening (IDHA) i samarbete med det internationella tandhygienistförbundet (IFDH). Det har inte varit lätt för organisationen då pandemin kom i vägen för planeringen. På grund av rådande osäkerhet och vissa svårigheter med att flyga över världens största land blev deltagarantalet något lägre än vad som är brukligt men det märktes att alla närvarande var väldigt glada över att kunna träffas igen. En glad och trevlig atmosfär, fantastiskt väder och en hel del irländsk musik satte prägel på eventet.

Eurovisonkänsla under öppningsceremonin
För någon som inte varit på ISDH så är det svårt att se öppningsceremonin framför sig, men tänk dig Eurovision möter OS-invigning. Det viftas med flaggor, det är hejarop och applåder om vartannat och är verkligen ett speciellt ögonblick. En helt annan känsla infann sig när Daniel Mahon, skådespelare och student på The Lir (National Academy of Dramatic Art), läste dikten "The stolen child" av Yeats och sjöng "Danny Boy", en av de mest populära balladerna Irland skådat.

Det var vackert och finstämt att få ta del av Irlands kulturskatt på detta sätt. Under öppningsceremonin fick vi även lyssna på nederländska tandhygienisten Corrie Jongbloed-Zoet, avgående ordförande för IFDH, samt Linda Phelan, ordförande i IDHA (båda har tidigare porträtterats i reportage i Tandhygienisttidningen). Vi fick även se och höra traditionell irländsk dans och musik som framfördes av talangfulla, unga människor från närområdet och lärde oss att harpan inte bara är ett vackert instrument utan även Irlands nationalsymbol.
Inspirerande föreläsningar
Det vetenskapliga programmet är parallellt och det är helt omöjligt att hinna gå på allt man vill, men som alla vet så kan man inte både äta kakan och ha den kvar så det är bara att välja ut det man tror passar en bäst eller är mest intresserad av. Fördelen är att man försiktigt kan smita iväg om man inser att den där andra kakbiten i rummet bredvid nog kanske var lite godare ändå.
En föreläsning jag inte smet iväg från var "The role of dental hygienists in promoting oral health policy change" med Richard G Watt, tandläkare och professor på University College London. Inte bara en fantastisk talare och oerhört positiv till tandhygienister, utan även sympatisk och trevlig, något jag märkte när jag fick en liten pratstund med honom efteråt. Precis som andra talare, exempelvis Dr Dympna Kavanagh, tandvårdschef på Irland, tog han upp viktiga dokument som är av högsta relevans för vårt framtida yrkesutövande; "Vision 2030" av World Dental Federation (FDI) och "The WHO global strategy for oral health". Dr Watt påpekade att tandhygienister har en viktig roll att stödja utvecklingen av munhälsofrågor och policys på lokal, nationell och internationell nivå. Han tog upp de möjligheter som ligger framför oss, som att förstå vilka lokala hälsobehov som finns i samhället, att etablera lokal närvaro, alltså att synas mer i samhället, och att arbeta med ojämlikheter i hälsa och också att arbeta med kommersiella determinanter för hälsa. Med det sistnämnda menas att vi måste jobba mycket mer med riskfaktorerna socker, alkohol och tobak. Vi måste arbeta för hårdare policys när det gäller dessa faktorer, till exempel med sockerskatt och gemensamma strategier för riskfaktorer. Ett populärt begrepp är att arbeta "upstream" med strukturella åtgärder, det vill säga att förändra förutsättningarna i samhället. Insatser "uppströms" involverar politiska tillvägagångssätt som kan påverka stora befolkningsgrupper genom reglering, ökad tillgång eller ekonomiska incitament. Det här är något som tandhygienister kan och bör vara delaktiga i, för som Dr Watt sa: "Let's face it, dentists are not that interested".
En solskenshistoria om diabetes och parodontit

Tandläkare Varkha Rattu från Storbritannien höll föreläsningen "Periodontitis – it's time to look outside the mouth".
En annan mycket inspirerande, och rätt-i-tiden-föreläsning var "Periodontitis – it's time to look outside the mouth" med tandläkare Varkha Rattu från Storbritannien. Målet med föreläsningen var att uppmana oss tandhygienister (och övrig tandvårdspersonal så klart) att samarbeta med andra professioner för att förbättra den parodontala hälsan hos diabetespatienter. Sjukdomarna har som bekant en dubbelriktad inverkan på varandra. Flera studier visar att parodontal behandling sänker HbA1c med 0,3 %-0,5 %. I England har National Institute for Health and Care Excellence riktlinjer (NICE) för kliniskt arbete inom hälsa, sjukvård och tandvård. En av riktlinjerna handlar just om hur parodontal behandling kan förbättra metabolisk kontroll hos diabetespatienter. I riktlinjerna rekommenderar man att hälso- och sjukvårdspersonal samt tandvården informerar vuxna patienter med diabetes typ 1 och 2 om att de har en högre risk för parodontal sjukdom och om de får parodontal sjukdom kan behandling förbättra deras blodglukosnivåer. Patienterna rekommenderas också regelbundna munhälsokontroller. Även European Federation of Peiodontology och International Diabetes Federation har tillsammans utvecklat riktlinjer för sjukvårdspersonal som arbetar med diabetespatienter:
- Rekommendera: Gör patienterna medvetna om risken för parodontit och dess negativa påverkan på den metaboliska kontrollen och diabeteskomplikationer. Informera om att framgångsrik parodontal behandling kan gynna metabol kontroll och vice versa.
- Fråga om tidigare diagnos eller nuvarande symtom på parodontit.
- Remittera till tandvården för en parodontal undersökning.
- Följ upp hur råden har följts.
Varkha pratade om vilka barriärer och resurser det finns för samordnad vård, exempelvis mellan primärvård och tandvård, något som naturligtvis skiljer sig mellan olika länder. Hon berättade även om sitt arbete med att utbilda personal på en diabetesklinik, vilket har resulterat i nya rutiner på kliniken men även i en informationsbroschyr till patienter om kopplingen mellan diabetes och parodontit.
Varkhas föreläsning var väldigt inspirerande och visst är tanken på ett förbättrat samarbete mellan sjuk- och tandvård någonting för framtiden?
ISDH hålls nästa gång den 11-13 juli 2024 i Seoul, Korea. Skriv in det i kalendern!
Lästips:
- Simpson TC, Clarkson JE, Worthington HV, et al. Treatment of periodontitis for glycaemic control in people with diabetes mellitus. Cochrane Database Syst Rev. 2022. Apr 14;4(4)
- Time to take gum disease seriously. The Economist.
Citat från Varkhas föreläsning:
"Sometimes the idea that you come up with may seem impossible to the rest of the world but that doesn't mean it's impossible to you ... If you can inspire 1 or 2 people in a good way, you can inspire the world" – Nimsdai Purja: 14 Peaks – Nothing is impossible
Bilder


Svenska tandhygienister som deltog på ISDH, från vänster: Sandra Lod Dimenas, Sara Henricsson, Sladjana Criten, Ulrika Lindmark och Pia Andersson.

Landskap utanför Dublin.
Text och bild: Lina Kanters