Sveriges Tandhygienistförening
En del av SRAT

2022-05-20

Äntligen invigning i Karlstad

I nästan två år fick de vänta på att knyta de symboliska banden inför personal, studenter och andra intresserade. Men nu är både tandhygienistprogrammet vid Karlstad universitet och Sveriges första akademiska folktandvårdsklinik officiellt invigda.

Bildtext: Äran att knyta det symboliska bandet fick Thomas Blom, prorektor vid Karlstads universitet, och Marianne Utterdahl från hälso- och sjukvårdsnämnden Region Värmland. 
På bilden syns också Tomas Ackerblad.

Onsdagen den 18 maj kunde tandhygienistprogrammet vid Karlstad universitet och AFK, Akademisk Folktandvårdsklinik, invigas inför en välbesökt seminariesal på universitetet.
På programmet stod bland annat bandknytning. Men först tog Helene Wadensjö, prefekt på institutionen för hälsovetenskaper, tillfället i akt och gav en kort historisk bakgrund.
− Det har varit en spännande resa som började 2018. Då började vi internt att skriva en ny ansökan för examenstillstånd för tandhygienistutbildningen, berättade hon.

Grönt ljus kom den 22 april 2020. Redan samma höst togs de första studenterna emot, mitt under pandemin. Något som främst blev en utmaning för den kliniska delen av utbildningen. Det konstaterade tandhygienistprogrammets programledare, Ann-Catrin André Kramer, som presenterade utbildningen tillsammans med studierektor Anita Boström:
− Vi var väl rustade för att ha de teoretiska delarna på nätet, eftersom vi är en distansutbildning. Den kliniska delen var däremot en utmaning, där fick vi vara kreativa. Bland annat löstes det genom att vi köpte in fantomdockor som studenterna fick låna hem.

På plats för att ge en fördjupad inblick i AFK, Akademisk Folktandvårdsklinik, var bland andra Tomas Ackerblad, klinikchef för Folktandvården Kronoparken, som nu har som tilläggsuppdrag att vara akademisk tandvårdsklinik. Det betyder att tandhygienistprogrammets studenter kan få praktisk undervisning tätt integrerad med folktandvården i Region Värmland.
− Patienterna får vård, studenterna utbildning. Det är win-win, sa Tomas Ackerblad och medgav att det kräver en del att förena två organisatoriska världar med olika kultur:
− Vi har små, och stora, utmaningar varje dag. Men om jag ska beskriva samarbetet mellan oss och universitetet, så är det sömlöshet och prestigelöshet som präglar oss.

Efter musik och mingel avslutades invigningsceremonin med ett guidat besök på den akademiska folktandvårdskliniken, bara ett stenkast från universitets campusområde och vägg i vägg med den ordinarie folktandvårdskliniken.

Text och bild: Camilla Adolfsson

Mer att läsa om både tandhygienistprogrammet vid Karlstad universitet och AFK, Akademisk Folktandvårdsklinik, finns i Tandhygienisttidningen nr 2.2021.
I nr 4.2022 kommer ännu mer läsning från Karlstad.

Senaste nyheter

30 december 2022, 11:52

Avhandling: Snusare riskerar att dö i förtid

Personer som snusar löper en högre risk att dö en för tidig död jämfört med personer som inte...

22 december 2022, 16:47

Vad vet du om det vita snuset?

Flera nya undersökningar visar att användningen av vitt snus ökar, speciellt bland unga kvinnor....

21 december 2022, 09:00

TandhygienistDagarna 2023

Du är varmt välkommen till tandhygienisternas egen mötesplats, med fullspäckade föreläsningsdagar...