Sveriges Tandhygienistförening
En del av SRAT

2021-06-14

EDHF höll paneuropeiskt webbinarium

Den 9 juni arrangerade EDHF för första gången ett paneuropeiskt webbinarium där tandhygienisterna i de 24 medlemsföreningarna kunde delta kostnadsfritt.

Efter att EDHF:s ordförande hälsat alla välkomna presenterade tandhygienist Dr. Catherine Waldron från Irland hur man kan arbeta med att stödja patienter efter cancerbehandling, särskilt efter cancer i munhålan. Tandhygienisten har en mycket viktig roll för dessa patienter då muntorrhet, mucosit, sköra slemhinnor och försvagad muskulatur är vanliga komplikationer. Lyckligtvis möter vi inte så många patienter med muncancer men man ser en ökande trend och dessa patienter behöver särskild omsorg.

Tandhygienist Deepack Simkhada från Storbritannien talade sedan om olika koncept som genom åren "varit på modet" inom den icke-kirurgiska parodontologin. Budskapet var att det viktigaste är att vi kan komma långt med den icke-kirurgiska behandlingarna så länge de kombineras med stödjande insatser innan, under och efter behandlingen. Olika steg och metoder vid behandling presenterades. Föreläsningen engagerade och gav upphov till många frågor vid den efterföljande diskussionen.

Stefano Checchi, tandhygienist från Italien, presenterade el-tandborsten IO och dess egenskaper, arrangemanget sponsrades av Oral-B.

Många entusiastiska kommentarer strömmade in efter webbinariet och EDHF:s styrelse kommer säkert arrangera fler liknande webbinarier.

European Dental Hygienist Federation, EDHF, är en sammanslutning av 24 tandhygienistföreningar i Europa och man beräknar att det finns ungefär 54 000 tandhygienister verksamma i dessa länder.

Senaste nyheter

08 december 2021, 09:31

Anmälan till TandhygienistDagarna 2022 är öppen

Välkommen till TandhygienistDagarna 2022 den 24-26 april på Linköping Konsert & Kongress! Temat f...

23 november 2021, 16:15

Snusanvändningen ökar, främst bland unga kvinnor

Andelen som röker dagligen minskar i befolkningen. Däremot ökar snusanvändningen, framförallt i...

19 november 2021, 09:37

En ny karriärväg för tandhygienister

– Det var mycket positivt att få diskutera en specialisering för tandhygienister med panelen och...