Sveriges Tandhygienistförening
En del av SRAT

2020-06-16

Tandhygienist utlånad till IVA

Sofia Bertilsson jobbade fem veckor på IVA under den topp i insjuknade i covid-19 som man hade på regionsjukhuset NÄL i Trollhättan under april och maj månad. Tuffa arbetsuppgifter och nattskift var inget Sofia backade för.

I mars kom en förfrågan från ledningen på Folktandvården Maria Albert där Sofia jobbar i Trollhättan, om det var någon som hade sjukvårdsbakgrund, gärna från intensivvård. Sofia svarade ja direkt eftersom hon jobbat som undersköterska i vården i nästan tio år innan hon utbildade sig till tandhygienist. Ett år av dessa var på intensivvårdsavdelning.

Snabba ryck

Efter några veckor hörde HR på Folktandvården VGR av sig.
– De undrade om jag kunde tänka mig att hjälpa till på sjukhuset och jag svarade att det går la bra! Två timmar senare hörde de av sig från NÄL, Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan, och undrade när jag kunde börja.
Sofia svarade att hon kunde jobba dag, natt eller kväll och en timma senare hade de skickat ett schema. Tio dagar efter det började Sofia jobba natt på intensivvårdsavdelningen för covid-patienter på NÄL.

Svårt sjuka på rad

– Covid-patienterna vårdades inne på uppvaket som de tillfälligt gjort om till Covid IVA. Det var en stor sal där vi hade som mest 16 intensivvårdspatienter som låg i rader, alla i respirator. Det pep och tjöt från maskinerna hela tiden – det blir aldrig lugnt på ett sådant ställe, berättar Sofia.

"Det kändes bra att jag kunde
komma tillbaka till vården och hjälpa till"


Först fick Sofia gå bredvid men behövde ganska snart ta egna uppgifter då det var så många svårt sjuka patienter. Hon arbetade som IVA-undersköterska och tog hand om patienternas omvårdnad som bland annat innebar att suga slem ur andningsvägarna, sköta munvård, allmän omvårdnad och vändningar. Patienterna var inte djupt sövda för att underlätta andningen.
– Ibland tittade de upp, men ofta var de helt borta eftersom de var så sjuka, minns Sofia.

Oberäkneligt virus

– Det är ett fruktansvärt virus - det är så oberäkneligt, utbrister Sofia på frågan om hur hon upplever coronaviruset. Man vet inte vem som blir sjuk eller hur hårt det drabbar.

Många av patienterna Sofia mötte var medelålders män med övervikt men även yngre patienter kom in, till och med i Sofias egen ålder runt 35.
– Detta virus kan drabba vem som helst, ingen går säker.
Sofia beskriver att slemmet som skulle sugas upp ur luftvägarna på patienterna kunde vara hårt som cement och bildade klumpar som var mycket svåra att få bort ur respiratorns rör.
2-3 personal ansvarade tillsammans för 1-2 covid-patienter vilket gjorde att de kunde hjälpas åt med uppgifterna. Vid vissa moment, som t.ex. att vända patienterna i bukläge för att avlasta andningen, behövde man vara flera och då var det bra att all personal fanns tillgänglig i den stora salen.
– Många patienter vägde över 100 kilo så det kändes tryggt att vi var flera som kunde hjälpas åt.

Den viktiga munvården

Personalen skötte även patienternas munvård. Morgon och kväll borstades tänderna och varannan/var tredje timma torkade de ur patientens mun med vichyvatten och olja.
– Patienter som legat i respirator minns ofta bara den torrhet de känt i munnen och sin enorma törst. Men personalen på NÄL var helt fantastiska och skötte munvården mycket bra.

På frågan om vad hon lärt sig av att jobba med covid-patienter på intensivvårdsavdelning svarar Sofia att det är vikten av vårt arbete som tandhygienister. Hon menar att som intensivvårdspatient är munnen extremt central – det är den vägen du får din luft om du inte får den genom ett rör direkt in i halsen.
– Munvården är så viktig – att få en annan smak i munnen och slippa torrheten. Personalen här är jättebra på detta.

Sofias råd till oss

– Mitt råd till alla är att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vara rädda om varandra genom att hålla avstånd! Den där festen kanske kan vänta till det är bättre tider!
Text: Lena Munck
Foto: Mikael Rosengren

Senaste nyheter

19 november 2020, 13:19

Nytt högkostnadsskydd utreds

Regeringen ger tandvårdsutredningen i uppdrag att utreda och föreslå modeller för ett nytt eller...

19 november 2020, 11:12

Nytt ramverk för tandhygienistutbildning i Europa

EDHF började 2017 att utforma en modell för vad en tandhygienistutbildning behöver innehålla för...

15 november 2020, 22:18

Munhälsa och tandvård för placerade barn

Rapporten Munhälsa och tandvård för placerade barn, den första nationella svenska studie som...