Sveriges Tandhygienistförening
En del av SRAT

2020-12-16

Sänkt sockerhalt i livsmedel

Ohälsosamma matvanor är en av de största orsakerna till ohälsa och för tidig död. Med ohälsosamma matvanor menas för lite av bland annat fullkorn, grönsaker, frukt, fisk samt nötter och frön, medan intaget av salt och socker är för högt.

Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att tillsammans med livsmedelsbranschen skapa förutsättningar för att sänka salt- och sockerhalten i livsmedel. Myndigheten ska även ta fram kunskapsunderlag om hur intaget av energitäta och näringsfattiga livsmedel kan minska.

Överenskommelsen för sockersötade livsmedel ska i huvudsak fokusera på barn och unga.
Åtgärderna ska bygga på frivilliga insatser från branschen. Delredovisning av uppdraget lämnas till Regeringskansliet årligen 2021-2023, och slutredovisning sker senast den 15 februari 2024.

Senaste nyheter

22 december 2020, 12:53

Tack

Från STHFs styrelse vill vi framföra vår respekt och beundran för alla er som slitit hårt och på...

16 december 2020, 12:46

Söker du nytt jobb?

Du vet väl att du hittar platsannonser både här på webben och i TandhygienistTidningen?

16 december 2020, 11:37

Sänkt sockerhalt i livsmedel

Ohälsosamma matvanor är en av de största orsakerna till ohälsa och för tidig död. Med ohälsosamma...