2019-09-09

Kompensation för vårdmomsen når inte tandvården

Sedan den 1 juli 2019 ska inhyrda konsulter inom hälso- och sjukvård och tandvård debitera moms på sina tjänster. Den extra kostnaden drabbar endast de privata vårdgivarna, då offentliga vårdgivare redan kompenseras för momsen av staten.

Nu har regeringen i en överenskommelse i höstbudgeten beslutat att kompensera privata vårdgivare för den vårdmomsen, men det visar sig att kompensationen inte når tandvården utan endast privata vårdgivare i övrig hälso- och sjukvård.

Överenskommelsen i höstbudgeten innebär alltså ingen förbättring för Sveriges Tandhygienisters medlemmar eller för de patienter som drabbas av dyrare tandvård, när konsulter måste betala moms för sina tjänster.

Konsultverksamhet inom tandvård underlättar för patienter att få den vård de behöver på den mottagning de är vana att besöka. I glesbygd kan patienten besparas långa resor. Konsultverksamhet inom tandvård ger mindre vårdgivare möjlighet att erbjuda till exempel tandhygienist- eller specialistvård, när behovet inte räcker till för en anställning.

Sveriges Tandhygienister, STHF, anser att vård och omsorg inklusive tandvård ska vara momsbefriad oavsett i vilken form verksamheten bedrivs och ser fram emot en långsiktig lösning som även omfattar tandvården.

Vårdföretagarna: Genombrott i väntan på långsiktig lösning
Privattandläkarna: Kompensationen når inte tandvården 

Senaste nyheter

30 december 2019, 12:24

Ny avhandling: Varför uteblir tonåringar från tandvårdsbesök?

Den senaste i raden av disputerade tandhygienister är Anida Fägerstad. Hon presenterade sin...

16 december 2019, 10:34

Dags att nominera till Svenska Hygienpriset 2020

Svensk Förening för Vårdhygien ger årligen ut Svenska Hygienpriset till organisation, företag,...

13 december 2019, 05:00

Anmälan till TandhygienistDagarna är öppen

Varmt välkommen att registrera dig till TandhygienistDagarna 2020, den 26-28 april, på Svenska...