Sveriges Tandhygienistförening
En del av SRAT

2016-08-16

Därför ska vi fortsätta med tandtråd

Under många år har rekommendationen från tandhygienister och övriga tandvården världen över varit att använda tandtråd. Nyligen har media basunerat ut att tandtråd inte gör någon nytta. Men är det så enkelt? Ena dagen si och andra dagen så? Högskolan Kristianstad lät Pia Andersson, biträdande professor oral hälsa, bena ut hur det ligger till, och varför vi ska fortsätta använda tandtråd.

Nyhetsbyrån Associated Press (AP) begärde förra året ut bevis från de amerikanska hälsovårdsmyndigheterna att tandtråd verkligen fungerar. Eftersom det knappt gjorts några vetenskapliga studier på ämnet, och de få som finns är små och bristfälliga, hade USA:s hälso- och socialdepartement (HHS) och jordbruksdepartement (USDA) ingen vetenskaplig evidens att svara med, och plockade helt sonika i bort sin rekommendation att använda tandtråd två gånger om dagen, vilket skedde mer eller mindre obemärkt.

Tills nyligen då det i början av augusti blev det ett ramaskri som hördes jorden runt när rubrik efter rubrik menade att tandtråd är verkningslöst och inte längre rekommenderas i USA. Förbehållslöst och utan insikt i problematiken ifrågasattes den uppfinning som rengjort tänder i snart 200 år.

Läs mer på Högskolan Kristianstad

Senaste nyheter

23 december 2016, 10:16

Unikt samarbete mellan Malmö högskola och Region Halland

I Halland är Folktandvården och de offentligt drivna vårdcentralerna samlade i en förvaltning –...

19 december 2016, 10:15

Möjlighet att påverka arbetet viktigt

Trygghet, utveckling, gemenskap och möjlighet att påverka. Det är nyckelfaktorer för tandläkarstu...

02 december 2016, 16:35

Priset på tandvård ska kunna jämföras

Regeringen har beslutat att ge Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att etabler...