Akademiker i samhällsbärande professioner

Hitta arbete

Gör spontanansökningar till tänkbara arbetsplatser

Många arbeten annonseras inte ut, ett effektivt sätt att söka jobb är då att själv ta kontakt och skicka ansökningshandlingar till arbetsplatser där du skulle kunna tänka dig att arbeta, för att presentera dig själv. Ta reda på vem som är rekryteringsansvarig eller motsvarande dit du vill skicka dina ansökningshandlingar. Följ upp med ett telefonsamtal efter några dagar där du kan berätta lite mer och undersöka om möjligheter till jobb på både kort och lång sikt. Är de intresserade kan detta samtal leda till en träff och kanske till jobb nu eller i framtiden.

Egna kontakter

Ofta finns det någon i din omgivning, familj, släkt och vänner som har kontakter. De kan kanske ge dig värdefulla tips på arbetsgivare eller kanske till och med känner någon som ska anställa eller funderar på att anställa. Dina tidigare arbetsplatser har kanske något nytt att erbjuda dig eller kan ge dig tips. Sprid ut att du söker nytt arbete – det kan löna sig

Internet och sociala medier

På Internet finns en mängd olika webbsidor där du kan finna annonser. Antingen via jobbsajter, branschsidor eller direkt via arbetsgivarens hemsida. Det finns också olika webbaserade forum som du kan bli medlem i och knyta värdefulla kontakter för din karriär, exempelvis LinkedIn.

Läs tidningar där relevanta arbeten annonseras ut

Skicka snabbt in ansökan för de arbeten som du är intresserad av då tid ofta är en faktor. Även om det står att sista ansökningsdag är flera månader bort tillsätts många tjänster löpande.

Arbetsmarknadsdagar

På arbetsmarknadsdagar som anordnas på universitet och högskolor kan du få direktkontakt med tänkbara arbetsgivare. De visar vad de har och gör och du har möjlighet att skapa kontakter för att eventuellt söka arbete där. Mässor och andra typer av utställningar kan också vara en möjlighet att skapa kontakter och sondera terrängen inom olika områden.

Titta på anslagstavlor

På många högskolor och universitet annonserar företagen efter speciellt utbildad personal.

Återkoppla till tidigare praktikjobb, examensarbete

Många gånger kan examensarbetet, gjort på ett företag, leda till en anställning. Även olika typer av praktiker kan leda till anställning. Skriv och ring till de arbetsplatser du praktiserat på och tala om att du finns och är intresserad av arbete.

Traineetjänst

Vissa företag har traineetjänster. Dessa tjänster är ofta riktade mot nyutexaminerade studenter och de syftar ofta till att personen ska få en intern utbildning med praktisk utbildning inom företaget. Kontrollera anställningsvillkoren, ibland innebär tjänsten redan från start en tillsvidareanställning.

Arbetsförmedlingen

Här annonseras flertalet tjänster ut. Mer går att läsa på arbetsförmedlingens webbplats.

Glöm inte att SRAT har ett karriärstöd för dig som är i jobbsökartankar. Du kan både få hjälp med karriärsamtal som cv-granskning och granskning av personligt brev. Karriärsamtalet är till för att vägleda dig i sökandet, och cv-granskningen/granskning av personligt brev är till för att hjälpa dig till din optimala ansökan.