Akademiker i samhällsbärande professioner

Sök jobb – en guide

Frågorna kan vara många när du ska ut i arbetslivet. Hur hittar du din drömarbetsgivare? Hur skriver du en vinnande ansökan? Hur ställer du upp ditt cv? Här får du tips och råd om hur ansökningsprocessen går till.

En person sitter vid ett bord och skriver på en dator

Vad vill du och vad kan du?


Tänk efter före...

  • Vem är du?
  • Vad vill du?
  • Hur kommer det sig att du blev det du blev?
  • Vad vill du med din utbildning och dina kunskaper?
  • Vem ställer krav och hur vill du forma framtiden?

Efter eftertanke och kanske svar på dessa frågor är det dags för dig att bestämma dig. Lyft fram dina starka sidor och försök utveckla dem, det är ofta det som leder till framgång i ditt yrke. Svaga sidor kan du behöva förstärka om de är viktiga för ditt yrkesutövande. Det är inte dina svaga sidor som ger dig bra jobb utan de starka. Det är bra att börja söka jobb i god tid. Om du är studerande och på väg ut i yrkeslivet bör du börja med att utröna dina jobbmöjligheter innan sista terminen börjar.

Ofta tar det ganska lång tid från det att arbetsgivaren söker någon tills det att tjänsten blir tillsatt. Säg att du ser en annons i dagstidningen den 15 april, där sista ansökningsdag är 15 maj. Du söker jobbet och i juni får du ett besked att de mottagit din ansökan men då det är semesterperiod under juli månad kommer de att höra av sig till de som verkar intressanta under augusti-september månad. I september får du besked att du kallas till intervju 1 oktober. Intervjun går bra och i slutet av oktober erbjuds du att börja din anställning den 1 december. I detta exempel gick det cirka sju månader från ansökningsdag till tillträde.

Det är bra att söka många olika jobb samtidigt, både med tanke på hur lång tid det kan ta samt att det är många sökande till varje tjänst. Det kan dröja innan du hittar och får drömjobbet. 

SRAT karriär

För dig som exempelvis är på väg att ta ett nytt steg i karriären, byter arbetsuppgifter, byter arbete eller nyligen har lämnat studentlivet för att gå in i arbetslivet.