Podiater
En podiaters arbetsuppgifter är bland annat att diagnostisera, behandla och ge råd vid fotsår, behandla deformiteter och felställningar med avlastningar och korrigerande hjälpmedel, genomföra nageltrångsoperationer under lokalanestesi, behandla förhårdnader, liktornar, sprickor, vårtor och sårrevisioner, rekommendera fotbeklädnad för speciella sjukdomstillstånd, föreskriva ortopediska hjälpmedel för att förebygga och korrigera rörelseinskränkande åkommor, ge information och undervisning till patienter och anhöriga.

Utbildningen som är etablerad utomlands beslutades 2009 av Karolinska Institutet läggas vilande. Därför utbildas inga podiatriker idag i Sverige.
Medlemskap
Du som podiater kan vara medlem i SRAT och yrkesföreningen Riksförbundet för podiatrisk medicin som är en del av SRAT. Studerar du utomlands kan du dessutom vara studerandemedlem.
På kansliet jobbar förhandlare som stödjer dig i din anställning. Du kan även nyttja det nätverk av yrkesverksamma podiatriker som föreningsmedlemskapet kan innebära. Föreningen bevakar dina intressen som podiater bland annat genom att påverka och vara remissinstans till Socialstyrelsen och andra berörda myndigheter som behöver kunskap om podiatri. Exempelvis så har man drivit frågan om legitimation för yrkesgruppen. För dig som bedriver egen verksamhet finns möjlighet att teckna företagarförsäkring via Folksam. Läs mer om vår service för egenföretagare.
Villkoren för podiatriker beror på vilket sätt man är yrkesverksam. Jobbar man inom landsting så omfattas man av kollektivavtal som SRAT tecknar med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Jobbar man inom privat verksamhet är det olika om det finns ett kollektivavtal som omfattar de anställda.