Akademiker i samhällsbärande professioner

Arbetsförmedlare

Arbetsförmedlaren fungerar som en länk mellan arbetstagare och arbetsgivare. Arbetsförmedlaren är expert på arbetsmarknaden och arbetar med att förmedla arbeten eller platser och medverkar till att arbetssökande får jobb.

En kille och en tjej letar information i en dator

En övervägande majoritet av arbetsförmedlarna arbetar på Arbetsförmedlingen. Du kan också arbeta på privata arbetsförmedlingar.

Medlemskap

Du som är arbetsförmedlare kan vara medlem i SRAT och föreningen SRAT Arbetsmarknad. Föreningens medlemmar finns inom Arbetsförmedlingen, vid privata arbetsförmedlingar, rekryteringsföretag, näraliggande uthyrningsföretag och företag som bedriver verksamhet inom området arbetslivsinriktad rehabilitering.

På kansliet jobbar förhandlare som stödjer dig i din anställning. De har kontakter med arbetsgivare och arbetsgivarorganisationer och känner till dina villkor och förutsättningar i arbetet. Du som medlem kan kontakta oss för rådgivning eller stöd i frågor som handlar om ditt arbetsliv. Du kan även ta del av vår lönestatistik i Saco Lönesök.

På arbetsmarknaden finns olika kollektivavtal. Du som jobbar inom statlig sektor omfattas av avtalen som Saco-S, där SRAT ingår, har tecknat med Arbetsgivarverket.

Studera till arbetsförmedlare

Du ska ha en akademisk utbildning om lägst 180 hp för att kunna arbeta som arbetsförmedlare. Som nyanställd går man en intern utbildning på 6–9 månader som till största delen genomförs i anslutning till arbetsplatsen. Under utbildningen varvas teori och praktik.

Det ska löna sig att vara medlem!

SRAT karriär

För dig som exempelvis är ska ta ett nytt steg i karriären eller är på väg in i arbetslivet.