Akademiker i samhällsbärande professioner

2020-04-08

Flyget i fritt fall

Flygbolaget BRA är nu i företagsrekonstruktion. Målet är att återgå i en livskraftig form till hösten. Vad händer med den viktiga infrastruktur som flyget står för nu när allt fler flygbolag går på knäna?

De flesta av flygbolagen har korttidspermitterat personal, vilket är ett bra alternativ för att undvika uppsägningar, men vad händer på längre sikt när intäkterna nu i stort sett upphört helt? Först i raden av de större bolagen att ta till mer drastiska åtgärder är BRA, Braathens Aviation. Där ingår, bland andra, bolaget Braathens Regional Airlines, där våra flygtekniker är anställda. I dagarna blir nästan alla våra medlemmar i företaget uppsagda. Det fåtal personer som ska upprätthålla bolaget under rekonstruktionen utgör bara sex procent av medlemmarna. Övriga är uppsagda.

Ola Blomqvist, ordförande i Svensk Flygteknikerförening, är orolig för framtiden.

- Det är väldigt oroväckande att se hur många som drabbas av krisen. Behovet av stöd från oss i fråga om förhandlingar, inkomstförsäkring och annat visar att vi har en viktig roll i kristider. Jag vill också passa på att uppmana alla beslutsfattare, inklusive den politiska makten, att vidta alla möjliga åtgärder för att säkra att vi har en fungerande flygbransch när efterfrågan återkommer. 

Senaste nyheter

05 juni 2020, 08:00

MÖTET: Väg över vatten

Yrke rederiingenjör. För öborna är färjan vägen till omvärlden. Jim Löfgren ser till att kajer,...

05 juni 2020, 08:00

Symptom på krisläge

Coronavirusets spridning har tvingat ner världen i lågkonjunktur. När krisen är över kan vi vänta...

29 maj 2020, 13:20

Debatt: Vi har inte råd att mista kommunsektorns medarbetare

Vi behöver ge medarbetare som riskerar att bli arbetslösa möjlighet att fortbilda, utbilda och...