Regeringen 2017-09-07

Skattereduktion för fackföreningsavgift

Regeringen värnar den svenska modellen med starka parter som tar ansvar för ordning och reda på arbetsmarknaden. En förutsättning för detta är att många arbetstagare väljer att vara med i facket. Regeringen föreslår därför att det ska vara möjligt att få skattereduktion för medlemsavgift till fackföreningar. Detta säger finansminister Magdalena Andersson i ett pressmeddelande den 6 september.

- Sverige ska konkurrera med kunskap och kompetens, inte låga löner. Till skillnad från högerpartierna vill regeringen inte att riksdagen ska lagstifta om löner. Arbetsmarknadens parter ska självständigt avtala om lönebildningen, vilket förutsätter att många är med i facket. Därför inför vi skattereduktion på fackföreningsavgiften, fortsätter finansminister Magdalena Andersson.

SRATs förbundsordförande Anitha Wijkström kommenterar förslaget:

- Det är ett mycket glädjande besked och det är ett bra initiativ för att stärka den svenska partsmodellen. Arbetsgivarna kan dra av för sitt medlemskap i arbetsgivarorganisationer. Att det nu återigen blir möjligt också för arbetstagare är positivt för det svenska partssystemet.

Senaste nyheter

Nu förbättrar vi de kommunala tjänstepensionsavtalen!

2017-12-21 10:34

AkademikerAlliansen, OFRs kommunala förbundsområden och Kommunal har kommit överens med Sveriges...

Ny medlemsförmån: Karriärcoaching för Chefer & Egenföretagare

2017-12-21 09:06

Vill du ha tips och stöd för att stärka dig i din roll som chef eller egenföretagare?

Ny satsning på ledarutveckling för medlemmar

2017-12-20 15:57

Från och med den 1 januari 2018 inleds en ny satsning på ledarskapsutveckling för medlemmar i SRA...