www.saco.se 2015-05-07

Ingen förlust att dela lika på föräldraförsäkringen

Det är en myt att familjen förlorar ekonomiskt på att föräldrarna delar lika på föräldraförsäkringen. I alla fall om de har arbeten som omfattas av kollektivavtal och får föräldralön. Det visar Saco i en rapport som presenteras idag. Samtidigt lanserar vi ett verktyg på Saco.se där alla blivande föräldrar kan se hur mycket de har att leva på vid olika fördelning av föräldrapenningdagarna.

De blivande föräldrarna kan mata in sina löner och det antal månader som kollektivavtalet ger föräldralön. Då framgår hur den disponibla inkomsten förändras beroende på hur föräldraledigheten fördelas.

- Vi tror att många kommer att bli förvånade över resultatet. Förutsatt att de har rätt till sex månaders föräldralön visar det sig nämligen att det lönar sig att dela någorlunda lika, trots stora löneskillnader mellan föräldrarna. Det är först när dagarna med kollektivavtalad föräldralön är slut som det blir mest lönsamt om den som tjänar minst stannar hemma, säger Thomas Ljunglöf, statistikern på Saco.

Med Sacos räknesnurra blir det lättare än tidigare att få en överblick över privatekonomin vid olika fördelning av dagarna med föräldrapenning. Förhoppningsvis bidrar det till att män och kvinnor delar mer lika på uttaget ur föräldraförsäkringen. Samtidigt visar räknesnurran även kollektivavtalets betydelse för inkomsten under föräldraledigheten.

- Lång och upprepad frånvaro från arbetet för framförallt kvinnor gör att de får en sämre löneutveckling, sämre möjligheter att göra karriär och en lägre pension, säger Thomas Andrén, välfärdsekonom.

Senaste nyheter

29 december 2015, 10:23

Forskning och träning för prestation i pisten

Svenska damlandslaget i alpin skidåkning tillhör de bästa i världen. Robert Nilsson, SRAT-medlem...

28 december 2015, 15:15

På väg mot diplomatjobbet

Nora Khidir jublade av glädje när hon fick beskedet förra våren att hon var antagen till UDs...

11 december 2015, 09:47

Parterna gör storsatsning på ökad kunskap i arbetsmiljöfrågor

Svenskt Näringsliv, LO och PTK tar ett gemensamt krafttag och satsar 75 miljoner kronor på...