2015-06-17

Äntligen höjs taket i a-kassan

- Det var på tiden att inkomsttaket i a-kassan höjs, säger SRATs förbundsordförande Anitha Wijkström. SRAT har tillsammans med Saco drivit den frågan under många år. Som det sett ut hittills har samtliga SRATs medlemmar legat över taket och i förekommande fall inte erhållit 80 procent av sin inkomst från a-kassan. För att ändå skapa trygghet för våra medlemmar i en utsatt situation ingår en inkomstförsäkring i medlemsavgiften.

- Det är utmärkt att arbetslöshetsförsäkringen blir mer försäkringsmässig. Och att ett första steg tagits i riktning mot en tydligare koppling mellan vad du betalar in och vad du får ut, fortsätter Anitha Wijkström.

I och med att riksdagen antagit regeringens förslag till vårbudget höjs den högsta dagpenningen i a-kassan den 7 september från 680 kronor till 910 kronor de första 100 dagarna. Efter 100 dagar blir den högsta dagpenningen 760 kronor. Grundbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen höjs från 320 kronor till 365 kronor per dag.

Saco har länge krävt att taket i a-kassan ska höjas. De flesta av Sacoförbundens medlemmar omfattas i dag av en inkomstförsäkring utöver a-kassan. Det innebär att de betalar tre gånger för sitt inkomstskydd. Först avgiften till a-kassan, sedan arbetsmarknadsavgiften som arbetsgivarna betalar in och sedan avgiften till inkomstförsäkringen.

Senaste nyheter

29 december 2015, 10:23

Forskning och träning för prestation i pisten

Svenska damlandslaget i alpin skidåkning tillhör de bästa i världen. Robert Nilsson, SRAT-medlem...

28 december 2015, 15:15

På väg mot diplomatjobbet

Nora Khidir jublade av glädje när hon fick beskedet förra våren att hon var antagen till UDs...

11 december 2015, 09:47

Parterna gör storsatsning på ökad kunskap i arbetsmiljöfrågor

Svenskt Näringsliv, LO och PTK tar ett gemensamt krafttag och satsar 75 miljoner kronor på...