Akademiker i samhällsbärande professioner

För dig som är egenföretagare

Du är välkommen som medlem även om du är egenföretagare. Det betyder bland annat att du inte behöver byta eller avbryta medlemskapet om du valt att bli egenföretagare. Många av våra yrkesföreningar har särskilda aktiviteter för egenföretagare och du kan få råd och stöd när du startar upp din verksamhet.

 

   

     

Medlemskap

Andelen egenföretagare ökar inom SRAT. Merparten är enmansföretagare men det finns även små företag med en eller flera anställda. Du har en fördel med att kunna fortsätta medlemskapet oavsett om du är anställd i privat eller offentlig sektor eller driver eget företag. Glöm inte att ändra dina personuppgifter som medlem när du ändrar arbetsstatus – du betalar olika för olika service. Som egenföretagare betalar du till exempel en annan, lägre medlemsavgift eftersom arbetsrättslig service inte behövs. Vi kan tyvärr inte heller tillhandahålla avtals- eller bolagsrättslig service.

Service och utbildning

Några av våra yrkesföreningar erbjuder individuell och yrkesrelaterad service samt utbildning. Det gäller oavsett om du ska starta ett företag eller redan driver företag. Du kan läsa mer på kiropraktorernas och tandhygienisternas webbplatser. HälsoAkademikerna jobbar nu i ett projekt att starta ett egenföretagarstöd.

Försäkringar

I medlemskapet som egenföretagare ingår två försäkringar som ger dig trygghet: SRAT inkomstförsäkring och SRAT hälsoskydd.

Det finns även förmånliga försäkringar som du kan teckna själv. SRAT samarbetar med Folksam som erbjuder bra och prisvärda företagsförsäkringar för egenföretagare, bland annat patientförsäkring för legitimationsyrken.

Skapa kontakter

Tandhygienister och kiropraktorer har egna etablerade nätverk som stöd för medlemmarna. HälsoAkademikerna startar projekt om egenföretagarstöd.

Banktjänster för företagare

Samarbetet mellan SRAT och Danske Bank erbjuder dig som är företagare och medlem en mängd förmåner som kan stärka och underlätta ditt företagande.

Jobba smart och må bra som företagare. Tips och råd från DanskeBank.

Övriga förmåner

Genom vår samarbetspartner Lexly kan du upprätta företagsavtal med 20 procents rabatt. De flesta privata avtal är kostnadsfria.

Vi erbjuder gratis ebokföringsprogram under ett år samt 20 procents rabatt på utvalda böcker.