Akademiker i samhällsbärande professioner

Du är i slutet av utbildningen

Nu lider utbildningen mot sitt slut och det börjar bli dags att tänka på hur du vill forma ditt arbetsliv.

Foto: Emmelie Hedenström

För dig som redan är medlem vill vi säga grattis till ett klokt beslut, för dig som ännu inte är medlem vill vi säga testa oss, studentmedlemskapet är helt gratis! Fyll i din ansökan här.

Det är vanligt att ha många frågor om hur det fungerar i arbetslivet; vad karaktäriserar ett bra jobb, vad betyder olika anställningsformer, vad ska jag fråga efter för lön, vad är ett kollektivavtal?

SRAT har svaren och verktygen för dig som är i slutet av utbildningen och vill förbereda dig för, eller redan håller på att söka jobb.

SRAT har expertkompetens inom både ditt yrkesområde och allt du kan behöva tänka på inför att du ska börja jobba, vi är därför det självklara yrkes- och fackförbundet för dig!

Det ska löna sig att vara med i SRAT!
   

Här kan du läsa mer ...

Vad är ett fackförbund?

De flesta fackförbund samlar personer som jobbar med samma saker eller jobbar för samma arbetsgivare och förhandlar fram bättre arbetsvillkor för de grupper förbundet representerar.

I Sverige har vi på arbetsmarknaden något som kallas den svenska modellen vilket bygger på att vissa aspekter av arbetsmarknaden är lagstadgade (till exempel att 25 semesterdagar är det lägsta antalet för någon som jobbar heltid) medan många andra områden är upp till arbetsgivaren och facket att komma överens om, så kallade kollektivavtal. Många positiva aspekter av en anställning är långt ifrån självklara, utan är saker facket har förhandlat fram med olika arbetsgivare - det kan handla om till exempel övertidsersättning, löner, arbetsmiljö och mycket mer.

Grundtanken med ett fackförbund är att ju fler vi är desto bättre arbetsvillkor kan facket förhandla fram. Dock finns också motsatsen, vilket betyder att om vi är för få medlemmar blir orden från facket inte lika tunga. Risken finns då att avtalen blir sämre om medlemsantalet är för lågt.

SRAT har en närmast unik struktur som gynnar alla som är anslutna till förbundet. Det finns 24 yrkesförbund som är anslutna till SRAT där respektive förening bevakar och driver frågor som tar just ditt framtida yrke framåt. SRAT i sin tur har ett kansli som förhandlar med olika arbetsgivare och hjälper sina medlemmar med arbetsrättsliga frågor samtidigt som de 24 olika yrkesföreningarna bevakar och driver yrkesspecifika frågor, där din förening arbetar med de frågor som driver just ditt yrke framåt.

Samma koncept gäller för studenter som i fackets grundtanke: tillsammans är vi starka. Ju fler studenter som är med, desto större påverkansmöjligheter finns för både din utbildning och för ditt framtida yrke. Varje yrkesförening värnar om sina studenter; ni är yrkets morgondag – glöm inte det. Du är viktig!

Förmåner

Så vad kan SRAT och din yrkesförening egentligen göra för mig i början av utbildningen då?

  • SRAT Karriär: Granskning av CV och personligt brev.
  • Kostnadsfri sjukkapitalförsäkring under hela studietiden och ett förmånligt försäkringspaket specifikt anpassat till både pris och innehåll till dig som är student. 
  • Kvalificera dig till SRAT hälsoskydd och SRAT inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet när du börjar jobba.
  • Möjlighet att nätverka med yrkesverksamma medlemmar (hör av dig till ditt yrkesförbund för tillgänglighet). Vad innebär ditt framtida yrke?
  • Råd och stöd i allt du kan behöva tänka på inför arbetslivet.
  • Sveriges bästa lönestatistik Saco LöneSök.
  • Engagemangsmöjligheter – vill du sätta guldkant på ditt CV, lära dig om arbetsmarknad, karriärutveckling och samtidigt hjälpa ditt framtida yrke framåt?  Då ska du engagera dig i SRAT! Läs mer och anmäl intresse under fliken Engagera dig nedan
  • SRATs medlemstidning Essens med aktuell information om vad som händer i förbundet och föreningarnas professionstidningar/medlemsblad med information om vad som händer i just ditt framtida yrke.
  • Reducerad medlemsavgift ditt första yrkesverkamma år.
  • Och mycket mer! Klicka här för att se hela SRATs förmånsutbud för dig som är medlem!
Engagera dig

Som studentmarknadsförare är du SRATs ansikte utåt på ditt lärosäte. Du kommer en gång i månaden anordna en aktivitet för de andra studenterna på ditt program, självklart med hjälp och stöd från oss hela vägen!


Naomi Tsegai, studentmarknadsförare och tandhygieniststudent, Karolinska Institutet: - Det är ett bra sett att skapa kontakter inom sitt framtida yrke. Dessutom älskar jag att hjälpa mina klasskamrater och visa på de möjligheter som erbjuds.

Alla våra studentmarknadsförare får inför uppdraget en rolig och intressant kurs i vad SRAT och din professionsförening är och gör, karriärutveckling, hur arbetsmarknaden fungerar och rekryteringsarbete. Kort och gott allt du behöver för att kunna bli studentmarknadsförare.

Från oss får du ett arvode, en vass merit på ditt CV, värdefull kunskap om arbetsmarknaden och ett nationellt nätverk av andra drivna studentmarknadsförare.

Ta chansen! Skicka ditt CV och en motivering om varför just du skulle vilja vara studentmarknadsförare till vår studenthandläggare Amanda på amanda.backlund@srat.se

Lär känna din professionsförening