De flesta fackförbund samlar personer som jobbar med samma saker eller jobbar för samma arbetsgivare och förhandlar fram bättre arbetsvillkor för de grupper förbundet representerar.
I Sverige har vi på arbetsmarknaden något som kallas den svenska modellen vilket bygger på att vissa aspekter av arbetsmarknaden är lagstadgade (till exempel att 25 semesterdagar är det lägsta antalet för någon som jobbar heltid) medan många andra områden är upp till arbetsgivaren och facket att komma överens om, så kallade kollektivavtal. Många positiva aspekter av en anställning är långt ifrån självklara, utan är saker facket har förhandlat fram med olika arbetsgivare - det kan handla om till exempel övertidsersättning, löner, arbetsmiljö och mycket mer.
Grundtanken med ett fackförbund är att ju fler vi är desto bättre arbetsvillkor kan facket förhandla fram. Dock finns också motsatsen, vilket betyder att om vi är för få medlemmar blir orden från facket inte lika tunga. Risken finns då att avtalen blir sämre om medlemsantalet är för lågt.
SRAT har en närmast unik struktur som gynnar alla som är anslutna till förbundet. Det finns 24 yrkesförbund som är anslutna till SRAT där respektive förening bevakar och driver frågor som tar just ditt framtida yrke framåt. SRAT i sin tur har ett kansli som förhandlar med olika arbetsgivare och hjälper sina medlemmar med arbetsrättsliga frågor samtidigt som de 24 olika yrkesföreningarna bevakar och driver yrkesspecifika frågor, där din förening arbetar med de frågor som driver just ditt yrke framåt.
Samma koncept gäller för studenter som i fackets grundtanke: tillsammans är vi starka. Ju fler studenter som är med, desto större påverkansmöjligheter finns för både din utbildning och för ditt framtida yrke. Varje yrkesförening värnar om sina studenter; ni är yrkets morgondag – glöm inte det. Du är viktig!