Akademiker i samhällsbärande professioner

Du är i början av utbildningen

Gratulerar till första steget in i ditt framtida yrke, utbildningen kommer att gå med en rasande fart! SRAT vill gärna vara med och hjälpa dig genom hela din studietid. Först och främst är studentmedlemskapet gratis under hela utbildningen!


Foto: Emmelie Hedenström

I början av utbildningen kan många frågor uppstå; vad innebär mitt framtida yrke, var hittar jag jobben, kan jag forska, går det bra att starta eget? SRAT kan svara på sådana frågor och att ge dig de bästa förutsättningarna i allt ifrån att känna igen ett bra jobb, bli anställd på drömjobbet och se till att du har det bra när du väl är där.

SRAT har expertkompetens inom både ditt yrkesområde och allt du kan behöva tänka på inför att du ska börja jobba, vi är därför det självklara yrkes- och fackförbundet för dig!

  

Här kan du läsa mer ...

Vad är ett fackförbund?

De flesta fackförbund samlar personer som jobbar med samma saker eller jobbar för samma arbetsgivare och förhandlar fram bättre arbetsvillkor för de grupper förbundet representerar.

I Sverige har vi på arbetsmarknaden något som kallas den svenska modellen vilket bygger på att vissa aspekter av arbetsmarknaden är lagstadgade (till exempel att 25 semesterdagar är det lägsta antalet för någon som jobbar heltid) medan många andra områden är upp till arbetsgivaren och facket att komma överens om, så kallade kollektivavtal. Många positiva aspekter av en anställning är långt ifrån självklara, utan är saker facket har förhandlat fram med olika arbetsgivare - det kan handla om till exempel övertidsersättning, löner, arbetsmiljö och mycket mer.

Grundtanken med ett fackförbund är att ju fler vi är desto bättre arbetsvillkor kan facket förhandla fram. Dock finns också motsatsen, vilket betyder att om vi är för få medlemmar blir orden från facket inte lika tunga. Risken finns då att avtalen blir sämre om medlemsantalet är för lågt.

SRAT har en närmast unik struktur som gynnar alla som är anslutna till förbundet. Det finns 24 yrkesförbund som är anslutna till SRAT där respektive förening bevakar och driver frågor som tar just ditt framtida yrke framåt. SRAT i sin tur har ett kansli som förhandlar med olika arbetsgivare och hjälper sina medlemmar med arbetsrättsliga frågor samtidigt som de 24 olika yrkesföreningarna bevakar och driver yrkesspecifika frågor, där din förening arbetar med de frågor som driver just ditt yrke framåt.

Samma koncept gäller för studenter som i fackets grundtanke: tillsammans är vi starka. Ju fler studenter som är med, desto större påverkansmöjligheter finns för både din utbildning och för ditt framtida yrke. Varje yrkesförening värnar om sina studenter; ni är yrkets morgondag – glöm inte det. Du är viktig!

Förmåner

Så vad kan SRAT och din yrkesförening egentligen göra för mig i början av utbildningen då?

  • Kostnadsfri sjukkapitalförsäkring under hela studietiden och ett förmånligt försäkringspaket specifikt anpassat till både pris och innehåll till dig som är student. 
  • Möjlighet att nätverka med yrkesverksamma medlemmar (hör av dig till ditt yrkesförbund för tillgänglighet). Vad innebär ditt framtida yrke?
  • Råd och stöd i allt du kan behöva tänka på inför arbetslivet.
  • Sveriges bästa lönestatistik Saco LöneSök.
  • Engagemangsmöjligheter – vill du sätta guldkant på ditt CV, lära dig om arbetsmarknad, karriärutveckling, umgås med äldrekursare och samtidigt hjälpa ditt framtida yrke framåt? Då ska du engagera dig i SRAT! Läs mer och anmäl intresse under fliken Engagera dig nedan
  • SRATs medlemstidning Essens med aktuell information om vad som händer i förbundet och föreningarnas professionstidningar/medlemsblad med information om vad som händer i just ditt framtida yrke.
  • Och mycket mer! Klicka här för att se hela SRATs förmånsutbud för dig som är medlem!
Engagera dig

Som studentmarknadsförare är du SRATs ansikte utåt på ditt lärosäte. Du kommer en gång i månaden anordna en aktivitet för de andra studenterna på ditt program, självklart med hjälp och stöd från oss hela vägen!


Naomi Tsegai, studentmarknadsförare och tandhygieniststudent, Karolinska Institutet: - Det är ett bra sett att skapa kontakter inom sitt framtida yrke. Dessutom älskar jag att hjälpa mina klasskamrater och visa på de möjligheter som erbjuds.

Alla våra studentmarknadsförare får inför uppdraget en rolig och intressant kurs i vad SRAT och din professionsförening är och gör, karriärutveckling, hur arbetsmarknaden fungerar och rekryteringsarbete. Kort och gott allt du behöver för att kunna bli studentmarknadsförare.

Från oss får du ett arvode, en vass merit på ditt CV, värdefull kunskap om arbetsmarknaden och ett nationellt nätverk av andra drivna studentmarknadsförare.

Ta chansen! Skicka ditt CV och en motivering om varför just du skulle vilja vara studentmarknadsförare till vår studenthandläggare Amanda på amanda.backlund@srat.se

Lär känna din professionsförening