En del av SRAT

Logopedförbundet 2022-09-04

Opinionsbildning i lokalföreningarna

Logopedförbundets lokalföreningar är kärnan i förbundets verksamhet. Inte minst i valtider har lokalföreningarna en otroligt viktig roll när det gäller att påtala hur patienter drabbas av bristande logopedresurser.

Logopeder inom kommunal äldreomsorg

Logopedförbundet Västerbotten publicerade nyligen ett debattinlägg i Västerbottenskuriren där man påtalar behovet av logopeder inom kommunal äldreomsorg med fokus på den höga förekomsten av ät- och sväljsvårigheter hos äldre. Lokalföreningen i Västerbotten vill också ha svar på vad som händer med kommunens utredning gällande behovet av kompetensutveckling kring just ät- och sväljsvårigheter för personal på särskilt boende för äldre. Umeå kommun beslutade om en sådan utredning för ett år sedan, men det är oklart om den ens är påbörjad.

 

Skolbarn kan få vänta i två år

Logopedförbundet i Jönköpings län medverkade i början av september i en artikel i Jönköpingsposten med anledning av de oacceptabla väntetiderna för barn i skolåldern med språkstörning. Logopedresurserna är otillräckliga både i regionen, där barn avslutas i samband med skolstart, och i länets kommuner där det finns flera kommuner utan egen logoped. Lokalföreningen i Jönköpings län betonar risken för negativa konsekvenser såsom utanförskap och psykisk ohälsa för barn och ungdomar med språkstörning som inte får adekvata insatser. 

Senaste nyheter

13 december 2022, 00:49

Vårda vården!

Den 12 december överlämnade företrädare för 13 fackförbund inom hälsa och sjukvård uppropet Vårda...

23 november 2022, 22:06

Hearing om rehabilitering, habilitering och hjälpmedel

I november arrangerades en hearing på Socialstyrelsen om rehabilitering, habilitering och...

21 november 2022, 12:21

Nominera till uppsatspris!