En del av SRAT

2019-03-05

Europeiska logopedidagen 2019

Ända sedan 2004 har 6 mars varit vikt åt logopedi i alla samarbetsorganisationer inom CPLOL - den europeiska federationen för logopeder. Temat för 2019 är autismspektrumtillstånd.

Nedan finns material publicerat producerat för Europeiska Logopedidagen 6 mars 2019. 

Evenemang 2019

Berg/Jämtland

Reportage i Östersunds-Posten om 10-årige Marius som har autism och kommunikationssvårigheter. Logopeden på barn- och ungdomshabiliteringen beskrivs som en nyckelperson för Marius utveckling och Marius mamma säger att logopeden är familjens hjälte. Man drömmer om en logoped som är på plats på skolan varje dag.  

Dalarna

Region Dalarna släppte en film med skolbarn som berättar om sin stamning lagom till den Europeiska Logopedidagen. Filmen är gjord av logopederna Åsa Rundström och Kristina Pettersson. 

 

Eskilstuna

Öppet hus på logopedimottagningen, Mälarsjukhuset, 6 mars kl. 9.00-12-00. 

Gällivare

Informationsmonter på lasarettet. 

Karlskoga

Logopedmottagningen anordnade informationsbord i sjukhusets entré. 

Karlstad/Värmland

Logopedenheten i Region Värmland hade bokbord och posters utanför Centralsjukhusets i Karlstad bibliotek: tema autism.

Värmländska logopeder medverkade i reportage i Värmlands Folkblad och Nya Wermlands-Tidningen med anledning av den Europeiska Logopedidagen och det sorgliga faktum att Värmland ligger i botten vad gäller logopedbemanning.

Linköping

Logopedsektionen vid Linköpings universitet anordnade inspirationskväll i Växthuset med gästföreläsare 6 mars kl. 17.30. 

Radioinslag med logopeder/logopedstudenter 6 mars: 

 Skövde/VG-region

Artiklar i lokalpressen om innovationsprojekt vid Logopediverksamheten vid Skaraborgs sjukhus. Projekten  Distansbehandling i logopedi och Digitalt föräldrastöd i logopedi har tillsammans beviljats medel på 530 000 kronor och ska möjliggöra stöd och behandling digitalt via nätet.

 

Stockholm

På den Europeiska Logopedidagen passade Stockholms läns sjukvårdsområde på att släppa nyheten om att man öppnar en ny logopedmottagning i Rinkeby. 

Habilitering och hälsa släppte poddavsnitt om AKK med medverkan av bland andra logoped Lena Lindberger.

Tala, språka, läsa, skriva - inte alltid lekande lätt. Öppen föreläsning på ABF-huset i Stockholm den 9 mars kl. 11.00. Medverkande: Anette Lohmander, Sofia Strömbergsson, Jill Nyberg och Anna Eva Hallin, Karolinska institutet.

Uppsala

Logopedstudenterna vid Uppsala universitet anordnade en föreläsningseftermiddag på BMC 6 mars kl. 15.00-18.00.  Ur innehållet: tidig intervention för barn med autism, att leva med autism och ADHD och bredden i autismspektrat. 

Läs mer om europeiska logopedidagen på CPLOL:s hemsida.

Årets arbetsgrupp för 6 mars består av logopederna Julia Andersson (Umeå), Johanna Öhrn (Malmö), Axel Bergström (Stockholm). Vill du veta mer? Kontakta då Kristina Hammar.

Senaste nyheter

20 december 2019, 09:36

God Jul och Gott Nytt År

Svenska Logopedförbundets styrelse önskar alla logopeder (och såklart alla andra som arbetar för ...

11 december 2019, 14:19

Enkät om logopeders arbetsmiljö och möjligheter till  kompetensutveckling

Under sommaren genomförde tidningen Logopeden en webbenkät bland Sveriges logopeder. Resultaten h...

21 oktober 2019, 13:45

Kartläggning av kommunlogopedi i Skåne

Var du bor och vilken skola du går på avgör om du kan få stöd av logoped. Vissa skånska kommuner...