P4 Stockholm; Svenska Logopedförbundet
2018-09-05
Slof Stockholm: logopeder går på knäna
Svenska Logopedförbundets lokalförening i Stockholms län har under våren genomfört en enkät om arbetsmiljö och larmar nu om orimligt låga ersättningsnivåer.
Facklig kartläggning av arbetsmiljö
Lena Lindberger är ordförande i Slof Stockholm och medverkade den 4 september i ett radioinslag i P4 Stockholm med alarmerande information om logopeders arbetssituation. Vårdval logopedi har funnits sedan 2008 och under denna tioårsperiod har ersättningsnivåerna inte höjts och i flera fall till och med sänkts. Logopeder inom vårdvalet behöver därmed boka allt fler besök för att få verksamheten att gå runt, vilket leder till orimlig arbetsbelastning, stress och bristande kompetensutveckling. Lokalföreningen i Stockholm genomförde tidigare i år en enkät med fokus på arbetsmiljö med nedslående resultat, vilka har rapporterats till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Mer detaljer kring resultaten från Slof Stockholms enkät kommer att rapporteras via förbundets kanaler.
Nedlagda mottagningar
Under första halvåret 2018 har nio logopedmottagningar i länet lagts ner och i somras gick en av de största aktörerna inom vårdval logopedi i konkurs. Landstinget är medvetna om riskerna, i somras höjdes den ekonomiska ersättningen per besök något och Joakim Jarnryd, enhetschef för närsjukvård på hälso- och sjukvårdsförvaltningen utesluter inte att ersättningarna höjs ytterligare.
Oroväckande utveckling under flera år
Även tidigare genomlysningar i Stockholms län, genomförda av Svenska Logopedförbundet centralt har visat på oroväckande tendenser till att logopeder går ner i arbetstid för att orka med arbetsbelastningen eller att man till och med väljer att byta yrke för att vårdvalets förutsättningar är orimliga. Enkäten från 2015 visade bland annat att över 70 % av de svarande anser att ersättningsnivåerna inte är långsiktigt hållbara.