En del av SRAT

Dagens Medicin 2015-01-12

Röstträning kan behövas vid könsbyte

För den som byter kön kan det ibland vara svårt att få rösten att hänga med. Ny forskning visar att hormonbehandlingen räcker en bra bit på vägen, men inte alltid ända fram.

Logoped Ulrika Nygren har just lagt fram sin avhandling vid Karolinska Institutet, Effects of increased levels of androgens on voice and vocal folds in women with congenital adrenal hyperplasia and female-to-male transsexual persons.

Vissa som byter kön bryr sig inte om ifall rösten låter klassiskt manlig eller kvinnlig.

- Men det är olika, för vissa är det väldigt viktigt att rösten stämmer överens med den upplevda könsidentiteten, säger Ulrika Nygren.

- Det är fler än vad man tidigare trott som upplever att de får problem med rösten — den är instabil, de är rösttrötta, hesa och upplever att grundtonen i rösten inte sänkts tillräckligt, eller att rösten låter yngre än vad man är, säger hon.

I Nygrens senaste undersökning har hon följt 50 personer som är i processen att korrigera sitt kön från kvinna till man från att de inledde behandling med det manliga könshormonet testosteron och två år framåt. Redan efter tre månader har röstläget sjunkit avsevärt, och det visade sig att rösten fortsatte att fördjupas i upp till tolv månader. Då hade röstläget för de flesta nått nivåer som är vanliga för män.

Ulrika Nygren träffar i sitt arbete som logoped både transmän och transkvinnor som vill ha hjälp att ändra sina röster. För den som föds med manligt kön och genomgår behandling med kvinnligt könshormon för att byta kön till kvinna förändras inte rösten med hormonbehandlingen. De som vill kan, tillsammans med en logoped, träna rösten till att bli ljusare, för att den ska passa deras könsidentitet som kvinna. Träningen innehåller bland annat övningar som liknar sångövningar och är väldigt krävande, förklarar Ulrika Nygren. Ibland kan det också behövas stämbandsoperation för att höja röstens grundton.

Senaste nyheter

20 januari 2016, 19:36

Lösningsfokus vid språkutredningar

Uppdraget, inte diagnostyp, bestämmer hur du kan jobba. Det vittnar Helena Wilkås om. Hon gick fr...

19 januari 2016, 19:38

Lindesberg satsade på logopeder

Lindesbergs kommun är en av det växande antal orter som anställt en logoped i elevhälsan.

17 januari 2016, 20:01

Sväljträning vid frukostbordet

– Jag ser vad det finns för behov, åker hem till personen, och gör vad jag kan. Det Helena Svanbe...