En del av SRAT

Svenska Logopedförbundet 2015-02-27

Nya möjligheter för lokala logopedförbund

I och med övergången till SRAT har Svenska Logopedförbundet fått nya möjligheter att arbeta fram en stark lokalfacklig struktur. Någonting som bara funnits på enstaka håll i landet tidigare. Detta ska bilda en grund som låter logopederna höras mer.

I en lokalförening finns utrymme att prata om till exempel arbetsrättsliga frågor. Då kommer inte det fackliga arbetet att enbart handla om enskilda ärenden, utan man kan kollegor emellan arbeta för varaktiga förändringar. Genom att i grupp diskutera vad som är viktigast kan man föra vidare det på ett bra sätt tillsammans. Även kommunikationen med Logopedförbundet styrelse underlättas.

Påverkansarbete mot landsting

– Ett lokalt Logopedförbund skulle kunna driva påverkansarbete mot kommun och landstingspolitiker med stöd av Slofs styrelse. Genom samarbete mellan landstings- och kommunanställda kanske man tydligare kan visa på brister i vårdkedja, oklara ansvarsfördelningar och så vidare. Jag tänker också att en lokalförening skulle kunna anordna länsträffar, kanske bjuda in talare osv. Sen så klart det traditionella med löneförhandlingar, stötta varandra vid omorganisationer och annat ”råfackligt”, säger Signe Tonér, styrelseledamot i Svenska Logopedförbundet.

Snacka med kollegorna

– Det man behöver göra för att komma igång är att snacka ihop sig med kollegorna om vilka frågor som är viktiga att ta upp på arbetsplatsen. Tre personer är egentligen allt som behövs för att starta en lokalförening, säger en av logopedernas ombudsmän, Emil Pettersson.

Emil uppmuntrar logopeder som vill engagera sig lokalt att höra av sig.

– Ingen behöver ha erfarenhet av styrelsearbete - det har vi, och kan hjälpa till med saker som stadgar. Det viktigaste är att komma igång. Sen kan man alltid ändra saker efter hand.

Emil Pettersson

Senaste nyheter

20 januari 2016, 19:36

Lösningsfokus vid språkutredningar

Uppdraget, inte diagnostyp, bestämmer hur du kan jobba. Det vittnar Helena Wilkås om. Hon gick fr...

19 januari 2016, 19:38

Lindesberg satsade på logopeder

Lindesbergs kommun är en av det växande antal orter som anställt en logoped i elevhälsan.

17 januari 2016, 20:01

Sväljträning vid frukostbordet

– Jag ser vad det finns för behov, åker hem till personen, och gör vad jag kan. Det Helena Svanbe...