En del av SRAT

Sveriges Television 2015-01-29

Läsande barn kan ha svårt att förstå texter

Barn som har svårt att förstå vad de läser upptäcks först efter flera år i skolan – trots att de haft problem redan i förskoleåldern.

Man brukar räkna med att runt 10-15 procent av barnen har problem med läsförståelsen, enligt Åsa Elwér, lektor i pedagogik vid Linköpings universitet.

Åsa Elwérs avhandling handlar om de barn som till synes kan läsa, alltså lyckas med avkodningen men som har en dålig läsförståelse och inte riktigt förstår innehållet. Avhandlingen baseras på studier av barn i USA, Norge och Sverige. Man har identifierat de barn som har svårigheter med ordförråd, grammatik och förståelse. Problemen finns hos barnen redan i förskoleåldern och följer med in i skolan. Ofta är det först i fyran, femman som problemen blir tydliga eftersom det är då läsningen blir mer komplex. 

- En del barn kan ha ett bra flyt i läsningen och ha lärt sig läsa tidigt och då är det lätt att bli ”lurad”, säger Annika Fälth som är lärare i årskurs 3. Man måste ha erfarenhet som lärare och tid att lyssna och att diskutera texterna.

Resultaten är intressanta i skenet av logoped Maria Levlins nyligen framlagda avhandling, som berör vikten av att kartlägga hörförståelse och läsförståelse, då dessa förmågor förutsäger skolresultaten. 

Nyhetsinslag från SVT

Elwérs avhandling: Early Predictors of Reading Comprehension Difficulties


Senaste nyheter

20 januari 2016, 19:36

Lösningsfokus vid språkutredningar

Uppdraget, inte diagnostyp, bestämmer hur du kan jobba. Det vittnar Helena Wilkås om. Hon gick fr...

19 januari 2016, 19:38

Lindesberg satsade på logopeder

Lindesbergs kommun är en av det växande antal orter som anställt en logoped i elevhälsan.

17 januari 2016, 20:01

Sväljträning vid frukostbordet

– Jag ser vad det finns för behov, åker hem till personen, och gör vad jag kan. Det Helena Svanbe...