En del av SRAT

Logopeden 2015-08-03

Appar för kommunikation – ett webforum

Appar och surfplattor är idag en helt naturlig del av utbudet av kommunikationshjälpmedel, både för personer med kommunikationssvårigheter, deras närstående, skolor, boenden och habiliteringar – och efterfrågan är stor kring mer kunskap. Det behovet vill projektet ”Appar för kommunikation – ett webforum” tillgodose.

- För fyra år sedan var det här med appar väldigt nytt. Man såg att det fanns en stor potential, men det fanns väldigt lite erfarenhet i hjälpmedelssammanhang, säger Margret Buchholz, som arbetar på DART och är projektledare.

DART, en enhet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset som jobbar med kommunikationsstöd, började sammanställa en lista med information och tips kring olika appar. Listan växte snabbt, och krävde konstant underhåll. Det kändes angeläget att skapa en nationell plattform med information om appar och hur man kan använda dem som stöd för sin kommunikation.

DART fick, tillsammans med dåvarande Hjälpmedelsinstitutet och flera brukarorganisationer, pengar från Arvsfonden för att leda ett projekt med målet att öka och samla kunskap om hur smartphones och surfplattor kan anpassas med appar för att ge stöd i vardagen för personer med kommunikationssvårigheter.

Projektets viktigaste uppgift har varit att skapa ett webbforum, där informationen om olika appar ska finnas samlad. Forumet erbjuder information om apparna, och man kan söka på dem utifrån olika kategorier eller andra filter. Alla som använder forumet kan själva lägga in information, dels om appen i sig, dels om hur det har varit att använda den.

-  Alla är med och formar forumet, säger Margret. Det är kvalitetssäkring för oss.

Forumet är det största enskilda resultatet av projektet, som avslutades sommaren 2015. På DARTs webbplats kommer det också finnas material att läsa och tips om olika appar som passar till olika personer. Det finns också en del färdiga upplägg till apparna som går att ladda hem och använda direkt i den egna plattan.

Så här enkelt kommer du igång med forumet!

  1. Gå in på www.appstod.se
  2. Tryck på Kommunikation eller Tid och planering och klicka i de olika fälten för att söka efter en app, eller skriv ett sökord i rutan. Du kan läsa allt om apparna utan att vara inloggad.
  3. Om du vill kunna lägga in egen information behöver du registrera dig med din e-postadress. Det går på några sekunder.
  4. När du har fått ett konto loggar du in. Då kan du kommentera på en app som redan finns inlagd, eller klicka på ”Lägg till nytt” om du vill tipsa om någon som inte finns.

 

En längre version av artikeln finns publicerad i Logopeden, nr 2 2015. 

Senaste nyheter

20 januari 2016, 19:36

Lösningsfokus vid språkutredningar

Uppdraget, inte diagnostyp, bestämmer hur du kan jobba. Det vittnar Helena Wilkås om. Hon gick fr...

19 januari 2016, 19:38

Lindesberg satsade på logopeder

Lindesbergs kommun är en av det växande antal orter som anställt en logoped i elevhälsan.

17 januari 2016, 20:01

Sväljträning vid frukostbordet

– Jag ser vad det finns för behov, åker hem till personen, och gör vad jag kan. Det Helena Svanbe...