HälsoAkademikerna. Yrkesföreningen för akademiker
inom idrott, friskvård, hälsa och folkhälsa. En del av SRAT

2022-12-04

Pep Forum: Anders Hansen

En av Pep Forums gästföreläsare var författaren och överläkaren i psykiatri, Anders Hansen. Han ökar förståelsen om hur vi som människor fungerar genom att blicka tillbaka till stenåldern.

Anders lärde oss att vi människor inte är formade för att vara lyckliga och må bra, utan för att överleva. Våra hjärnor är nämligen fortfarande formade för den livsstil och farliga värld som våra förfäder levde i som jägare och samlare förr i tiden. På den tiden dog de flesta i tidig ålder på grund av kyla, brist på mat eller att de blev dödade av djur eller andra människor. De människor som hade störst chans att överleva under sådana förhållanden var de som ständigt oroade sig och försökte se potentiella faror överallt, så att de kunde förbereda sig och hålla sig från hot. De som var duktiga på detta kunde föra sina gener vidare tack vare att de överlevde, vilka vi är ättlingar till. Att vi än idag upplever ångest och oro i vår vardag är därför inte konstigt, utan snarare ett tecken på att vi fungerar normalt, då dessa egenskaper som vi ärvt var det avgörande för att människan överlevde. 

Vår värld ser inte ut på samma sätt idag som den gjorde på stenålder, vilket också resulterat i att vi vår livsstil och levnadsvanor skiljer sig åt från hur människorna levde förut. Vår utmaning idag är att våra hjärnor fortfarande är formade för den livsstil vi hade på stenåldern. På den tiden var människor mycket mer fysiskt aktiva i sin vardag och umgicks mer med varandra än vad vi gör idag. 

Anders menar att förståelsen om människans ursprung är en viktig förutsättning för att kunna förstå oss själva och hur vi kan skapa en hållbar livsstil för att må bra i vår moderna värld. Ett exempel på detta är fysisk aktivitet, som bl.a. kan öka hjärnans naturliga skydd mot depression och negativ stress i alla åldrar. En aktiv livsstil är med andra ord lika viktigt för vårt psykiska välmående som för resten av kroppen! 

Senaste nyheter

07 juni 2023, 08:07

Ordförande har ordet!

Sommaren är här och med den en säkerligen efterlängtad ledighet för er yrkesverksamma medlemmar....

06 juni 2023, 14:39

Kraftsamling kring Psykisk hälsa

SKR och staten har enats om att fortsätta arbetet kring psykisk hälsa och suicidprevention. SKR...

06 juni 2023, 14:09

Vill du hjälpa föreningen arrangera en temakonferens i mars 2024?

Sedan många år har HälsoAkademikerna arrangerat årligen återkommande konferenser för medlemmar oc...