HälsoAkademikerna. Yrkesföreningen för akademiker
inom idrott, friskvård, hälsa och folkhälsa. En del av SRAT

2023-04-10

Hälsopedagog på seniorcenter

Cecilia Salamon är 35 år och jobbar sedan några månader tillbaka som hälsopedagog på ett seniorcenter i Täby i Stockholm. Cecilia har läst hälsopromotionsprogrammet på Högskolan Väst samt ett år på Lillsveds Folkhögskola där hon läste ”Lic. Personlig tränare, gruppräningsinstruktör och hälsocoach”. Utöver detta har hon utbildat sig till yogainstruktör, både i Sverige och i Indien.

Hej Cecilia!

Vad har du jobbat med innan du fick tjänsten som hälsopedagog på seniorcenter?

Jag har varit träningsansvarig för resebolaget Apollo på ett hotell i Gran Canaria. Där höll jag träningsklasser fem dagar i veckan och jobbade även som reseledare och i barnklubben. Jag har även arbetat på spa, i en hälsokostbutik och på gym. Jag har också jobbat som friskvårdsledare på en sim- och idrottshall där jag jobbade hälsofrämjande för olika målgrupper, bland annat höll jag gruppträningsklasser och gyminstruktioner.

 

Berätta om en vanlig dag på ditt jobb.

Jag börjar klockan 08 och innan vi öppnar klockan 10 går vi igenom dagen och gör en del administrativt arbete på kontoret. Sedan är det full fart mellan klockan 10 och 16. Vi har cirka 100 besökare per dag som medverkar på olika aktiviteter, eller bara kommer för att fika och umgås. Jag gör allt från att koka kaffe till att hålla sittgympa och anpassade träningsaktiviteter. Våra besökare är Täbybor som är 65 + år. Det är ett socialt arbete där man hoppar in där man behövs. Jag brukar sluta för dagen cirka 16.30.

Varför tror du att just du fick jobbet?
Jag fick nog jobbet på grund av en kombination av personlighetskemi och erfarenhet. Det var meriterande att jag läst både praktisk och teoretisk utbildning med inriktning på hälsa. Och att jag arbetat med målgruppen äldre.

Vad är det viktigaste som du tagit med dig från dina utbildningar?
Det bästa är när du kan omvandla dina teoretiska kunskaper i praktiken. Jag visste inte riktigt vilken nytta jag skulle ha av att traggla anatomi, och det var extremt trist. Men nu är jag glad att jag förstår mer om hur kroppen är uppbyggd och på så sätt kan ge säker träning.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med jobbet är alla möten och spännande livsöden. Många som kommer till oss har levt fascinerande liv och sett och upplevt mycket. Det är fint att ta del av deras historier, och ha tid att göra det. Jag upplever att arbetsbelastningen är mycket större inom till exempel sjukvården. En annan skillnad är att våra besökare kommer till oss helt av egen fri vilja. De har många idéer och tar egna initiativ kring utvecklingen av verksamheten. Vi som personal finns där som stöd och sällskap, men det är seniorerna själva som sköter många av aktiviteterna, och hjälper till i köket med mera. Det skapar en mer jämlik relation än ”vårdare och patient”. Jag har ofta roligt på arbetet och så tycker jag det är jättekul att få leda gruppträning i olika former. Jag uppskattar också mångsidigheten på jobbet. Ena dagen håller vi ett stort event med dans och livemusik för 100 personer - för att nästa dag sitta och lägga pussel med Monika 93 år. 

 

Vilka utmaningar eller svårigheter stöter du på?
Det som är svårt och utmanande är att lika fantastiskt som det är att arbeta med människor - lika utmattande kan det vara. Ibland kan man bli sårad, trött eller arg, men man måste ändå vara glad och professionell. Det kan vara dränerande att behöva vara social hela tiden. Ofta snurrar det i huvudet efter en intensiv dag. En annan ofrånkomlig verklighet när man arbetar med äldre är att de inte alltid kommer finnas där. De blir sjuka eller glider in i demens. En stammis som alltid dricker kaffe vid samma klockslag dyker plötsligt inte upp. Det är tufft. 

 

Vilka andra kompetenser samarbetar du med på ditt arbete?
Mina två andra kollegor är en utbildad socionom och en specialpedagog. 

 

Har du några tips till andra som vill jobba med liknande arbete? 

Det är viktigt att kunna hålla anpassad träning och ha koll på grundläggande anatomi för säker träning. Man behöver också ha social kompetens och vara väldigt flexibel. Ibland handlar det bara om att finnas där för en besökare i behov av stöd. Att vara nyfiken på människor är också viktigt.

 

Tack Cecilia för att du tog dig tid att berätta om ditt jobb och vägen dit!

 

Senaste nyheter

29 september 2023, 11:43

Ordförande har ordet!

Tiden går fort! Det är 1 ½ år sedan nuvarande styrelse valdes in på stämman 2022. Det är med andr...

27 september 2023, 13:14

Tillbaka i skolbänken?

Hösten är här och för många betyder det att skolan startat igen efter sommaruppehåll. Oavsett var...

27 september 2023, 11:52

Mobilapp på flera språk gav bättre matvanor hos små barn.

Mindre söta drycker och onyttigt snacks, men också minskad skärmtid är resultatet av studien...