HälsoAkademikerna. Yrkesföreningen för akademiker
inom idrott, friskvård, hälsa och folkhälsa. En del av SRAT

2023-09-27

Tillbaka i skolbänken?

Hösten är här och för många betyder det att skolan startat igen efter sommaruppehåll. Oavsett var i utbildningen just du befinner dig så vill HälsoAkademikerna hälsa er studentmedlemmar välkomna tillbaka och passa på att skicka med några tips inför ditt skolår.

Vi är några veckor in i september vilket betyder att den ordinarie skolundervisningen återupptagits och rutiner har börjat falla på plats igen. Därför vill HälsoAkadmikerna passa på att skicka med några tips inför din studietid.

Ta vara på ditt fackförbund och fackförening! Det finns mycket som du kan få hjälp och stöttning med redan under studietiden för att göra dig bättre rustad inför ditt kommande arbetsliv. Tillsammans med SRAT och HälsoAkademikerna får du koll på arbetsmarknaden och vad ditt blivande yrke innebär. Kanske funderar du på att starta eget eller att forska? Kanske har du hittat en särskild fråga inom ditt utbildningsområde som du brinner lite extra för och vill rikta in dig på? Det är klokt att börja fundera över framtiden redan innan examen så att du är väl förberedd när studietiden övergår till arbetslivet. Om det är svårt att veta vad just du finner extra intressant så kan det vara till hjälp att läsa publicerade artiklar och examensarbeten inom ditt utbildningsområde för att hitta inspiration. Du kan även ta hjälp av HälsoAkademikerna för att få mer information om vilka karriärmöjligheter som finns.  Du vet väl om att du även kan få rådgivning och stöd inför ditt examensarbete hos oss? 

Det är positivt om du redan under studietiden börjar skapa dig kontakter inom det område eller hos den arbetsgivare där du är intresserad av att arbeta efter studierna. Exempelvis kan det vara praktik, extrajobb eller att göra examensarbetet i samarbete med en arbetsgivare. Det är också bra om du bygger på dina erfarenheter och ditt CV, exempelvis genom ett extrajobb eller ett ideellt engagemang i en förening eller styrelse. Allt räknas och kan vara det avgörande till varför det är du som får jobbet. Att engagera sig är meriterande och visar dessutom att du är en driven person som vill ta ansvar och testa på nya utmaningar. Men det kanske allra viktigaste med att engagera sig är att du lär känna nya människor, får nya erfarenheter och utvecklas som person. Visste du att du även kan engagera dig i din fackförening HälsoAkademikerna under studietiden? Det går att läsa mer om det på https://www.srat.se/Medlemskapet/engagera-dig/

Håll utkik efter olika evenemang och mässor både lokalt och nationellt där du kan delta och nätverka. Det kan skapa nya värdefulla kontakter för framtiden och är även ett bra sätt för att se vilka företag som finns inom din yrkesbransch. Kanske är det din blivande arbetsgivare du träffar där. Ett exempel är Generation Peps årliga Pep Forum som i år arrangeras den 15 november både digitalt och fysiskt i Stockholm. Det är dessutom kostnadsfritt att delta! Håll även utkik i kalendern på SRATs hemsida för att få en överblick över vilka webbinarium, evenemang och utbildningar du som medlem kan delta i för att lära dig mer i olika arbetslivsrelaterade ämnen. 


Hitta den studieteknik som passar dig bäst, som gör att det både är roligt att studera och som underlättar inlärningen av ny kunskap. Låna gärna en bok om studieteknik för att få bättre koll på detta. Det finns många böcker som tipsar om hur du på bästa sätt hittar den bästa metoden för dig att studera på. Att få hjälp med en god studieteknik är viktigt för att effektivisera din tid och öka inlärningen. Tillvarata skolbibliotekets resurser för att lära dig mer om akademiskt skrivande, referenshantering och att söka/hitta vetenskapliga artiklar och publikationer i olika databaser. Det är värdefull kunskap som kan öka kvalitén på dina uppgifter och examinationer avsevärt. Att referera korrekt är också viktigt så du inte riskerar att bli misstänkt för fusk eller plagiat på en inlämningsuppgift eller hemtenta.  

 

Läs alltid din studiehandledning/kursinformation noggrant så du tar del av alla instruktioner och regler för examinationsuppgifterna i kursen. Det är vanligt förekommande att studenter som anmäls i disciplinnämnden för fusk och plagiat har slarvat och missat att läsa instruktionerna för tentan tillräckligt noga, vilket medfört att de gjort något otillåtet. Som student är du skyldig att följa instruktionerna och reglerna som gäller och därför är det väldigt viktigt att aldrig slarva med läsningen av detta.


Avslutningsvis vill vi tipsa om att bli medlem i din studentkår och ta reda på hur de kan finnas som stöd under studietiden för just dig. Alla högskolor och universitet har minst en studentkår på lärosätet som drivs av studenter för studenter. Ditt medlemskap bidrar till att de kan öka sitt inflytande på skolan och bedriva utbildningsbevakning. Oftast brukar det även ingå många schyssta erbjudanden och förmåner i medlemskapet.

Ha en trevlig hösttermin och lycka till med studierna!  

Senaste nyheter

09 december 2023, 15:28

Föreningsstämma i mars. Var med och gör skillnad!

I Hälsoakademikerna har vi möjligheten att göra större avtryck på vår gemensamma arbetsmarknad än...

09 december 2023, 15:16

Fysisk aktivitet på recept för barn

Fysisk aktivitet på recept (FaR) är en arbetsmetod för att främja fysisk aktivitet och har sedan...

09 december 2023, 15:01

Alice- hälsovetare och egenföretagare

Alice (Sprallice) Fagrell arbetar idag som online coach och näringsfysiolog och driver sitt eget...