Vi har fått en pratstund med en av styrelsens nya ledamöter, Josefine Jönsson, som tog examen från Hälsopromotionsprogrammet med inriktning kostvetenskap i Göteborg år 2013 och idag driver sitt egna företag – Happy Performance.
Hej Josefine!
Berätta, vad gjorde du efter din examen?
Jag jobbade extra på gym, inom sälj och inom skola och förskola. Inom dessa arbeten kunde jag använda mina kunskaper från utbildningen genom att göra en del hälsofrämjande arbete. Jag jobbade även inom föreningslivet som simlärare. Även där kunde jag nyttja mina kunskaper genom att hålla i kostföreläsningar för både föräldrar och aktiva.
Ungefär ett år senare begav jag mig till Stockholm där jag kombinerade studier inom bland annat entreprenörskap och organisation och ledarskap med jobb som simlärare och som produkt- och onlineansvarig på ett företag. Även där höll jag i hälsoföreläsningar för personalen.
År 2017 gick flytten söder ut igen då jag fick mitt första riktiga hälsovetarjobb som hälsoutvecklare på Promas, ett privat företag som bland annat finns i Lund. Där var jag ansvarig för hälsoutveckling i den södra regionen.
Vad innebar ditt arbete som hälsoutvecklare?
Jag planerade och utförde hälsofrämjande insatser på arbetsplatser till exempel i form av föreläsningar, utbildningar och aktiviteter. Jag utformade även en digital plattform för hälsofrämjande strategi och insatser mot kund.
Varför tror du att just du fick jobbet?
Jag tror att de såg att jag är social och har driv samt att jag kunde nyttja min säljbakgrund då hälsoarbetet till viss del handlar om att motivera insatser och att hjälpa kunder att hitta sitt behov.
Hur kom det sig att du startade eget företag?
Jag jobbade som hälsoutvecklare i tre år, sedan slog pandemin till och jag blev uppsagd. Då valde jag att vidareutveckla mig på distans inom hälsoekonomi och startade sedan mitt egna företag som hälsoutvecklare och arbetsmiljöstrateg för att bredda mig på arbetsmarknaden efter pandemin.
Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
Oj det finns ingen vanlig dag, haha! Men det brukar bli en del administration i form av kontakt med kunder, kartläggningar och arbetsplats- och hälsoanalyser samt uppföljningar för kunder. Utöver detta planerar jag och håller i föreläsningar och utbildningar och gör hälsoekonomiska beräkningar. Jag genomför också konsultträning till exempel pausgympa och gruppträning. Vanliga områden som jag föreläser om är stresshantering, en hälsofrämjande arbetsplats och konflikthantering.
Vilka svårigheter kan du stöta på i ditt arbete?
Det kan vara svårt att få till ett möte med beslutsfattare på arbetsplatsen, jag kanske får kontakt med en ansvarig som är positiv men sedan säger HR-avdelningen, ekonomiansvarig eller styrelse nej. Flera av mina kunder idag är från mitt befintliga nätverk det vill säga tidigare arbetsplatser, kunder eller kontakter.
Vad är roligast med ditt jobb?
Variationen och möjligheterna att utveckla och vara med och påverka arbetsmiljön. Att bidra till att skapa och upprätthålla arbetsglädje, sådant som gör att effektiviteten ökar och att det blir kul att gå till jobbet. Det är även kul att vara egen för att jag kan styra hur, när och med vem jag ska jobba med. Samt att jag lär mig så mycket hela tiden, allt från ekonomi till marknadsföring.
Har du några tips till andra som funderar på att starta eget?
Först och främst finns det mycket hjälp man kan få från till exempel Nyföretagarcentrum och Starta egetkurser. Om man har möjlighet kan man gå en sådan kurs redan under studietiden för att kunna komma igång snabbare.
Sedan gäller det att våga nätverka! Se dig omkring om du har kompisar eller bekanta som har kompetenser som du kan lära dig av. Våga fråga om du kan praktisera hos någon, du kanske kan få följa med en dag eller två för att få en uppfattning om vad jobbet innebär och om det är något för dig.
Mitt tredje tips är att skaffa sig en spetskompetens och att vidareutbilda sig för att få relevanta kunskaper, i mitt fall var det till exempel kunskaper som hälsoekonomi som fattades för att jag skulle kunna sälja in mig på företag som ville mäta resultatet i siffror.
Har du några mer tips på vad man som hälsovetare kan tänka på redan under studietiden?
Man kan försöka få något extrajobb till exempel på ett gym för att få erfarenheter från branschen. Ett annat tips är att man kan få stöd från SRAT med CV-skrivning och att träna på arbetsintervju, det är kostnadsfritt så passa på att utnyttja denna förmån!
Har du några tips vid jobbsökande?
Om du är intresserad av en arbetsplats eller företag så gå dit och presentera dig och lämna ett CV även om de inte har någon tjänst ute just nu. Om det dyker upp en relevant tjänst så är chansen större att de kommer ihåg dig om du har varit där. Om du har sökt ett jobb så ring dit efter kanske två veckor och kolla statusen, tänk gärna ut några frågor att ställa. Ofta är det väldigt många som söker hälsovetartjänsterna som annonseras ut, så det gäller att sticka ut! Det kan man till exempel göra genom att ha ett extra snyggt CV, kanske någon färg eller detalj som sticker ut men som ändå ger ett stilrent intryck.
Ett annat tips är att söka i hela landet och att vara beredd att flytta för att få en fot in på arbetsmarknaden. Kom även ihåg att även om det inte är exakt det jobb som du söker så ger alla jobb erfarenheter och du kan nyttja dina hälsovetarkompetenser genom att till exempel föreslå att du kan hålla en hälsoföreläsning för dina kollegor. Då får du hälsovetarerfarenheter som du kan lyfta när du söker jobb. Våga fråga! Det värsta som kan hända är att du får ett nej.
Har du något annat att tillägga utöver det som vi har pratat om?
Att komma ihåg att ta viktiga små pauser under dagen för att få återhämtning och rörelsepauser för att öka produktiviteten. Det är enkelt och något som säkert alla som läser detta redan vet, men det glöms lätt bort.
Tack Josefine för att du delat med dig av din resa och för massor av bra tips!