HälsoAkademikerna. Yrkesföreningen för akademiker
inom idrott, friskvård, hälsa och folkhälsa. En del av SRAT

2019-05-26

Rullatorlopp i Göteborg

1 oktober fylls Trädgårdsföreningen av 300 seniorer med rullstol, rullator eller gåstavar. Rullatorloppet ska på ett lustfyllt sätt inspirera till motion och rörelse.

Från en scen leds uppvärmning för loppets deltagare och klockan 12.00 går startskottet i Bältesspännarparken. Längs med den 600 meter långa banan in i Trädgårdsföreningen uppmuntras deltagare med gåstavar, rullatorer eller rullstolar att kämpa vidare av både hejarop och musik. Självklart finns en vätskekontroll halvvägs. Väl i mål får deltagarna välförtjänt njuta av fika och underhållning på scen. Planeringen inför Rullatorloppet är i full gång och visionerna och målen är höga.

Syftet med att arrangera ett rullatorlopp mitt i centrala Göteborg är flera. Ett huvudsyfte är att synliggöra äldre personer i staden och inspirera till rörelse och hälsa. Ett annat viktigt syfte är att synliggöra äldres behov i en stadsmiljö som ibland kan vara utmanande att röra sig i, och verka för förbättringar.

Rullatorloppet 2019 arrangeras av utvecklingscentret Senior Göteborg i samverkan med Göteborgs Stads hälsofrämjande och förebyggande verksamheter för seniorer. Loppet är en del av uppdraget Åldersvänliga Göteborg, där Senior Göteborg initierar och driver utvecklingen för att Göteborg ska blir en ännu bättre stad att åldras i.

- Vi hoppas att det här loppet kan bidra till att synliggöra äldre personer på ett sätt som utmanar den rådande stigmatiseringen i samhället och uppmärksamma behovet av tillgänglig och användbar stadsmiljö där alla invånare har möjlighet att ta sig fram enkelt och säkert, säger Sofia Tillman, processledare vid Senior Göteborg.

Målet är att uppmärksamma det arbete som görs för ett åldersvänligt Göteborg. En viktig del med loppet är också att bidra till generationsmöten. Funktionärer kommer bland annat vara elever från några av stadens gymnasieskolor. Förskoleklasser har tillfrågats om att kunna vara hejarklackar. Förhoppningen är att alla som bor och verkar i Göteborg ska ha hört talas om att loppet arrangeras. Genom att samarbeta med flera olika aktörer i Göteborg med eller utan direkt koppling till äldrefrågor sprids kunskap och uppmärksamhet. Kanske väcks nya idéer och initiativ?

Inspiration har hämtats från Oslo som arrangerat Rullatorlopp i flera år. Önskan är såklart att Göteborg kan bidra till att inspirera fler städer, både i Sverige och utomlands. Just nu handlar arbetet om att marknadsföra loppet, att spika lokala artister och uppträdanden till scenen och rekrytera volontärer som kan hjälpa till inför och under själva loppet. Det ska vara som ett riktigt lopp med nummerlappar, hejarop längs vägen, vätskekontroll, målgång och priser – kanske till den äldsta deltagaren?

2019 års upplaga av Rullatorloppet arrangeras i centrala Göteborg men ambitionen är att loppet följande år ska kunna turnera runt i Göteborgs Stad. Som kringaktiviteter och uppladdning inför loppet kommer stadens verksamheter, t.ex. äldreboenden, trygghetsboenden, mötesplatser och dagverksamheter för seniorer, att hitta på olika aktiviteter. Det kan vara föreläsningar om stadsplanering eller hur man går tillväga för att få en rullator. Träningsmöjligheter kommer att ges såsom rullatorpromenad och styrketräning. Men också möjlighet att pimpa sitt gånghjälpmedel.

Att använda olika hjälpmedel ska vara helt naturligt och accepterat i samhället. Med eller utan hjälpmedel ska alla kunna ta sig fram som vem som helst, det är dit vi vill komma.

Läs mer om själva loppet på www.goteborg.se/rullatorloppet gärna mer om Senior Göteborg och det arbete som görs inom ramen för Åldersvänliga Göteborg på www.goteborg.se/aldersvanliga

Är du intresserad och vill veta med kontakta projektledare:                            Emma Lyrebäck, 031-366 43 39 emma.lyreback@vastra.goteborg.se          Christina von Egidy, 031-365 76 79 christina.von.egidy@centrum.goteborg.se

Text: Emma Lyrebäck, Äldrekonsulent och projektledare Rullatorloppet 2019.

Senaste nyheter

03 februari 2023, 06:50

Arbetsmarknadsdag

Välkommen till en eftermiddag tillsammans med HälsoAkademikerna!

22 december 2022, 10:06

Kompetensprofiler - projektet tar fart

Den 18-19 oktober på GIH i Stockholm hölls workshop med representanter från olika lärosäten med...

22 december 2022, 10:04

HälsoAkademikernas temakonferens 2023

15 mars 2023: Plats: Göteborgs universitet