HälsoAkademikerna. Yrkesföreningen för akademiker
inom idrott, friskvård, hälsa och folkhälsa. En del av SRAT

2019-12-12

Medlemsintervju: Hälsopedagog inom psykiatrin

Att arbeta hälsofrämjande med att främja goda levnadsvanor inom psykiatrin är extra spännande och utmanande!

Idag arbetar jag som hälsopedagog inom psykiatrin, ett spännande och utmanande arbete på många sätt. I mitt uppdrag arbetar jag tillsammans med en annan hälsopedagogskollega, där vi får stöd av övrig vårdpersonal, i att aktivt arbetar med att främja hälsosamma levnadsvanor hos de patienter vi dagligen möter i vårt arbete. I uppdraget tar vi emot patienter från två olika mottagningar; en allmänpsykiatrisk mottagning och en psykosmottagning. Det gör att vi träffar patienter med varierande bakgrund och diagnosbild, vilket gör uppdraget extra spännande och utmanande.

Att regelbunden fysisk aktivitet främjar vår hälsa är ju ingen direkt nyhet. Därför är det extra roligt att vår mottagning har utvecklat den största träningsverksamheten som erbjuds idag inom vården kopplat till specialistpsykiatrin.  Vi erbjuder i dagsläget 35 varierande aktivitetsgrupper per vecka där våra patienter kan delta i bl.a. dansterapi, löpträning, promenad, MediYoga, styrketräning och matlagning.

Jag är superstolt över vår verksamhet och det är extra roligt att vi hälsopedagoger nu äntligen börjar få ta plats inom sjukvården, för man ser just hur viktigt det är att aktivt arbeta med att främja hälsosamma och goda levnadsvanor.

 

Namn: Cecilia Brolund                                                                                    Utbildning: Hälsopedagog via Högskolan i Halmstad                                      Yrke och arbetsplats: Hälsopedagog på Sigtuna/Upplands Väsby psykiatriska mottagning

Vad gjorde att du valde den utbildning du läst?                                                  Jag har studerat på Högskolan i Halmstad, vilket för mig var ett bra beslut. Jag ville primärt arbeta med att främja levnadsvanor hos individer. Genom att studera till hälsopedagog har jag en bred utbildning som ger mig möjlighet att både arbeta på individ-, grupp- och organisationsnivå. Vilket har varit viktigt för mig då jag vill ha möjlighet att kunna bredda min arbetslivserfarenhet inför framtida karriärsval, vilket min akademiska bakgrund som Hälsopedagog möjliggör. Allt som rör hälsa har för mig alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag tror att det är viktigt att lyssna på sin magkänsla och studera inom det område där ens nyfikenhet finns, valet av utbildning har därför alltid känts rätt och jag tror att vi Hälsopedagoger har en spännande framtid för oss.

Berätta kort om ditt jobb, hur ser en arbetsdag ut?                                      Jag drivs av variation och utmaningar, varför mitt arbete passar mig så bra. Ingen dag är den andra lik och jag trivs väldigt bra med det. Jag har stort ansvar och inflytande över min arbetssituation och arbetsbelastning. Dagarna har ett varierande innehåll och brukar bestå av bl.a. att jag håller i olika aktivitetspass som exempelvis Yogainspirerad träningsform eller någon form av pulshöjande aktivitet, detta varvas med hälsosamtal, uppföljningar och möten.

Hur fick du jobbet?                                                                                               Jag fick reda på att mottagningen hade öppnat upp en gymverksamhet och anställt en hälsopedagog. Självklart blev jag nyfiken, så jag kontaktade arbetsgivaren, Lisa Sjölin, och lämnade en intresseanmälan. Vi träffades lite kort därefter vilket så småningom ledde till en anställning.

När och varför blev du medlem i HälsoAkademikerna?                                Jag blev medlem för dryga ett halvår sedan. Jag anser att vi inom hälsokåren behöver stötta varandra, för att kunna göra det kändes det viktigt att tillhöra ett fackförbund som arbetar för att främja arbetsmarknaden för oss hälsovetare med en akademisk bakgrund.

Vad får du ut av medlemskapet, vad utgör medlemsnytta för dig?                Då jag endast varit medlem en sådan kort period är det svårt att ge konkreta exempel. Men överlag finner jag det en stor trygghet att tillhöra ett fackförbund som jag vet ser till mitt och mina andra kollegors, med akademisk bakgrund inom hälsovetare, bästa. Jag får regelbundna uppdateringar genom mail om relevanta nyheter och händelser, och jag har möjlighet att få snabb kontakt med personer som aktivt arbetar inom HälsoAkademikerna, det känns positivt.  

Senaste nyheter

07 juni 2023, 08:07

Ordförande har ordet!

Sommaren är här och med den en säkerligen efterlängtad ledighet för er yrkesverksamma medlemmar....

06 juni 2023, 14:39

Kraftsamling kring Psykisk hälsa

SKR och staten har enats om att fortsätta arbetet kring psykisk hälsa och suicidprevention. SKR...

06 juni 2023, 14:09

Vill du hjälpa föreningen arrangera en temakonferens i mars 2024?

Sedan många år har HälsoAkademikerna arrangerat årligen återkommande konferenser för medlemmar oc...