Viktor Widblom har studerat till idrottsvetare på Linnéuniversitetet och arbetar numera som kanslist på e-sportförbundet SESF i Stockholm. Vi har fått en intervju med Viktor där han berättar om sina tidigare erfarenheter från studietiden och om sitt nuvarande arbete på förbundet.
Hur ser din arbetsdag ut Viktor? Vad gör du på jobbet?
Oj! Ja, eftersom jag började mitt jobb i pandemitider så finns det väldigt lite ramar för hur en arbetsdag kan se ut. Men jag kollar definitivt inkorgen dagligen eftersom både media, medlemmar och samarbeten skriver till oss angående e-sport i allmänhet, men också projekt som vi arbetar med. Jag jobbar ju på E-sportförbundet SESF, och vi har varit i processen att söka till Riksidrottsförbundet men också utöka vår verksamhet i diverse projekt. Vi presenterade också en del programpunkter på Vetenskapsfestivalen i år.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att det är så lärorikt och att jag till viss mån får uppfinna det själv på många sätt. Det är första gången som vi försöker bygga förbund inom e-sport i Sverige. Hälso- och samhällsansvaret för gaming lyser med sin frånvaro, så det är bara att börja se till lösningar och vilka som kan vara med att skapa dem.
Varför tror du att just du fick jobbet Viktor? Någon erfarenhet som var extra viktig?
Min attityd. Ju mer teknologier hjälper oss att utföra arbetsuppgifter och detta förändras hela tiden, desto viktigare blir attityden att vara villig att lära nytt och bemöta nya uppgifter som dyker upp på resans gång. Min attityd visade att jag vet vad som behöver göras och var beredd att bemöta detta behov. Rätt attityd är allt.
Finns det andra vägar att gå inom yrket? / Vad kan man jobba mer som?
Jag vet inte helt ärligt. Jag är kanslist i ett e-sportförbund som utforskar ny mark varje dag. Visst, det finns säkerligen mängder av kanslisttjänster på förbunds- och föreningsnivå som är väldigt administrativa, men jag täcker så mycket mer än administration. Sköter mestadels kommunikation, underlag för projekt, utbildning och PR.
Vad fick dig att utbilda dig till just idrottsvetare?
Min egen väg ur utbrändhet. Läste först licensierad stresscoach och diplomerad kostrådgivare. Tyckte coachingen, fysiologin och hälsovetenskapen var intressant så jag tog tag i min akademiska fobi och provade. Å det gick ju bra!
Om jag är intresserad av att utbilda mig, hur gör jag för att bli en idrottsvetare?
Det finns många program och linjer att söka. Du behöver nödvändigtvis inte ens gå universitet eftersom folkhögskola och komvux har även dem helt okej utbildningar. Har du råd finns det bra privata utbildningar. I slutändan är det i praktiken du lär dig. Jag jobbade till exempel som coach på ett gym och hade klienter i stresshantering vid sidan av studierna. En text lär dig väldigt lite om verkligheten och människan. Du behöver förkroppsliga kunskapen, alltså inte bara citera nån annans klokskap utan skapa dig stor erfarenhet själv.
Har du en hälsning till en blivande idrottsvetare?
Inse tidigt att du behöver bli en nörd som inte köper alla olika ideologier, utan är öppen för att ha fel. Först pluggade jag hälsa på komvux ett tag för att sedan söka mig till privata lärare. Skaffa mentorer som har mycket mer erfarenhet för det viktigaste du kan lära dig går inte att läsa sig till. Dessutom finns behoven inte alltid där läroplanen pekar, för samhället rör sig mycket snabbare än så. Var ödmjuk och fråga dig vad du vill uträtta. Men var beredd på att detta kommer att förändras på resans gång, så tappa inte modet bara för att du förändras.
Vad tror du är bra att tänka på som student?
Jag är bra på att hjärntvätta mig själv! Hjärntvätt sker genom att ta bort distraktioner och sedan lära känna människor (även genom youtube/poddar) som har kunskaper som jag vill ha. Genom att lära känna dessa på djupet vill jag plötsligt samma saker som dem och vips så har jag motivation. En filosof vid namn René Girard lärde oss att vi kopierar varandras begär, och detta kan vara bra att veta om man tvivlar på ”vad man vill”. Sanningen är att du vill resultatet av vad du utsätter dig för. Blänger du på karibiska öar på mobilen hela dagarna så önskar du dig bort från där du är, istället för att finna dig i din valda väg och arbeta på i riktning för dina mål. Drömmare sitter still, visionärer rör sig ständigt.
Har du några andra tips till en nyutbildad idrottsvetare som är på väg ut i arbetslivet?
Tro inte att utbildningen ska ge dig jobb. Det är du som ger dig själv jobb. Titta där ingen annan tittar och nätverka. Gå inte på alla ytligheter på LinkedIn utan lär känna människor på djupet. Alla kan låtsas vara något de inte är på sociala medier, men få kan göra en skillnad på riktigt. De få som kan göra det på riktigt håller i längden, och de som låtsas kommer få det tufft när verkligheten slår till.
Varför valde du att gå med i HälsoAkademikerna? Vad har du fått ut av att vara medlem?
Stödsamtal, en hel del bra läsning och kunskap om vilka förutsättningar jag har i arbetslivet. Man kan aldrig nätverka tillräckligt i en digital värld. Hela världen når vi med mobilen, så det är bara att börja lära känna den.
Stort tack Viktor för att du ville dela med dig av dina tips och erfarenheter från ditt studie- och yrkesliv som idrottsvetare!