HälsoAkademikerna. Yrkesföreningen för akademiker
inom idrott, friskvård, hälsa och folkhälsa. En del av SRAT

2021-10-03

Ny student

Har du precis påbörjat en ny utbildning vid högskola eller universitet, eller är du i början av din utbildning? Som ny student är det mycket att hålla koll på i början, därför har vi samlat en lista med tips att tänka på för dig som ny student så att det blir lite lättare att komma in i studierna och få en så god studiestart som möjligt samtidigt som du skapar goda möjligheter inför framtiden. Men tipsen är lika relevanta även för dig som kommit en bit in i din utbildning.

HälsoAkademikerna tipsar:

- Spara ner eventuella powerpointpresentationer från introduktionsdagarna där skolpersonal gått igenom viktig information och tips att tänka på för nya studenter. Om du sparar ner presentationerna på din egen dator så har du möjlighet att gå tillbaka och kolla på innehållet igen vid senare tillfällen under utbildningen när du är i behov av informationen. Om du inte fått tillgång till presentationerna så är det alltid värt att fråga personalen om det går bra att du får ta del av den i efterhand.  

- Sök runt på lärosätets hemsida och bekanta dig med sidan och var du hittar allting. På hemsidan brukar det vanligtvis finnas tillgång till mallar, guider, genvägar och värdefulla tips till dig som student, som annars kan vara lätt att missa. Att bli bekant med hemsidan bidrar också till att du kommer spara tid när du behöver hitta ett särskilt dokument/information nästa gång.

- Var alltid ute i god tid med att införskaffa din kurslitteratur, allra helst redan innan en ny kurs startar i och med att det kan ta ett tag innan böcker som beställts på internet levereras. Du kan även spara en del pengar genom att gå med i grupper på exempelvis Facebook där begagnade böcker köps och säljs. Det finns både större nationella sidor och lokala mindre grupper på just ditt lärosäte där du kan få tag på begagnat. Glöm heller inte att kolla i skolbiblioteket om den boken du behöver finns att låna där.

- Tillvarata skolbibliotekets resurser för att lära dig mer om akademiskt skrivande, referenshantering och att söka/hitta vetenskapliga artiklar och publikationer i olika databaser. Det är värdefull kunskap som kan öka kvalitén på dina uppgifter och examinationer avsevärt. Att referera korrekt är också viktigt så du inte riskerar att bli misstänkt för fusk eller plagiat på en inlämningsuppgift eller hemtenta.  

- Läs alltid din studiehandledning/kursinformation noggrant så du tar del av alla instruktioner och regler för examinationsuppgifterna i kursen. Det är vanligt förekommande att studenter som anmäls i disciplinnämnden för fusk och plagiat har slarvat och missat att läsa instruktionerna för tentan tillräckligt noga, vilket medfört att de gjort något otillåtet. Som student är du skyldig att följa instruktionerna och reglerna som gäller och därför är det väldigt viktigt att aldrig slarva med läsningen av detta.

- Hitta den studieteknik som passar dig bäst, som gör att det både är roligt att studera och som underlättar inlärningen av ny kunskap. Låna gärna en bok om studieteknik för att få bättre koll på detta. Det finns många böcker som tipsar om hur du på bästa sätt hittar den bästa metoden för dig att studera på. Att få hjälp med en god studieteknik är viktigt för att effektivisera sin tid och öka inlärningen.

- Organisera ditt skrivbord och dina mappar på datorn så att du redan från början lägger in uppgifter, anteckningar och andra viktiga dokument i olika organiserade mappar och döper mapparna och dokumenten med logiska namn. Det kommer underlätta enormt mycket och spara tid när du behöver hitta ett specifikt dokument från en gammal kurs och slipper leta igenom allting du sparat. Ett väldigt enkelt tips men som kommer spara mycket tid!

- Bli medlem i ditt fackförbund redan under studietiden. Hos SRAT kostar det ingenting att vara medlem som student och ditt förbund och fackförening finns där som stöd under studietiden. Ta dessutom vara på de tjänster som erbjuds, som exempelvis hjälp med CV-granskning, karriärstöd och förberedelser inför examensarbetet.  

- Engagera dig i ideella föreningar eller projekt under studietiden. Det är meriterande och visar att du är en driven person som vill ta ansvar och testa på nya utmaningar. Men det kanske allra viktigaste med att engagera sig är att du lär känna nya människor, får nya erfarenheter och utvecklas som person. Du kan även engagera dig i din fackförening HälsoAkademikerna under studietiden. Det går att läsa mer om det på https://www.srat.se/Medlemskapet/engagera-dig/

- Delta och nätverka i olika evenemang och arbetsmarknadsmässor för studenter. Det kan skapa nya värdefulla kontakter för framtiden och är även ett bra sätt för att se vilka företag som finns inom din yrkesbransch. Kanske är det din blivande arbetsgivare du träffar där!

- Försök att hitta ett extrajobb eller sommarjobb inom din yrkesbransch redan under studietiden. Det är ett perfekt sätt för att få in en fot och kontakt i det företag eller bransch som du vill jobba inom i framtiden. Att redan ha en kontakt i arbetslivet underlättar när det är dags att söka praktikplats, göra ditt examensarbete eller söka jobb efter examen. När du ska söka jobb i framtiden så ser det dessutom bättre ut i ditt CV om du redan arbetat inom det yrkesområdet som det jobb du vill söka, även om det var hos en annan arbetsgivare. Det kan vara det avgörande till varför just du får jobbet!

- Hitta en särskild fråga inom ditt utbildningsområde som du brinner för. Om det är svårt att veta vad just du finner extra intressant så kan det vara till hjälp att läsa andras examensarbeten från din utbildning för att hitta inspiration på områden och ämnen. Du även ta hjälp av din fackförening HälsoAkademikerna för att få mer information om vilka karriärmöjligheter som finns.  

- Bli medlem i din studentkår och ta reda på hur de kan finnas som stöd under studietiden för just dig. Alla högskolor och universitet har minst en studentkår på lärosätet som drivs av studenter för studenter. Ditt medlemskap bidrar till att de kan öka sitt inflytande på skolan och oftast brukar det även ingå många schyssta erbjudanden i medlemskapet.

Senaste nyheter

03 februari 2023, 06:50

Temakonferens - Idrotten och Barnkonventionen

Den 15 mars pågår HälsoAkademikernas temakonferens i Göteborg! I år är temat "Idrotten och...

22 december 2022, 10:06

Kompetensprofiler - projektet tar fart

Den 18-19 oktober på GIH i Stockholm hölls workshop med representanter från olika lärosäten med...

22 december 2022, 10:04

HälsoAkademikernas temakonferens 2023

15 mars 2023: Plats: Göteborgs universitet