HälsoAkademikerna. Yrkesföreningen för akademiker
inom idrott, friskvård, hälsa och folkhälsa. En del av SRAT

2021-06-13

Anna Lundwall - hälsopedagog på Försvarshälsan Stockholm

Vi har intervjuat Anna Lundwall som är hälsopedagog på Försvarshälsan Stockholm. Vi har intervjuat henne om hur det är att jobba som hälsovetare inom försvarsmakten och om vägen dit.

Hur ser din arbetsdag ut? Vad gör du på jobbet?

Jag jobbar som hälsopedagog på Försvarshälsan Stockholm som tillhör Livgardet. Jag arbetar hälsofrämjande och förebyggande för att minimera arbets- och livsstilsrelaterad ohälsa för anställd personal och rekryter. Rent praktiskt sker det både på individnivå i samtalsrummet och ute i verksamheten samt att jag håller i mycket utbildningar och föreläsningar på gruppnivå. Jag planerar, genomför och utvärderar resultat av utförda projekt och uppdrag och jobbar även i team tillsammans med andra professioner på Försvarshälsan, som t.ex. läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter och psykologer i samverkan med våra kunder.

Arbetsdagarna innehåller mycket variation, den kan t.ex. bestå av några individuella samtal, tid för planering och inläsning inför föreläsning, möten med teamet och fys. Som anställd i Försvarsmakten har vi 3 h fys i veckan, så tränar på arbetstid gör jag också!

Sedan Corona kom ser det annorlunda ut, jag jobbar en hel del hemifrån och mycket sker över telefon. Jag och min hälsopedagog-kollega har tagit fram ett livsstilsprogram på distans som har blivit uppskattat och fungerar väldigt bra nu när vi ska undvika att ses fysiskt. Vi jobbar även på att ta fram utbildningar mm digitalt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att jag får jobba med, samt förhoppningsvis öka, människors hälsa och välmående i en för mig viktig organisation. Det är varierat och jag får träffa många trevliga människor.

Varför tror du att du fick jobbet? Någon erfarenhet som var extra viktig?

Innan jag började på detta jobb för fem år sedan så hade jag 1,5 års erfarenhet i yrket i form av en projektanställning i ett stort hälsoprojekt samt som hälsoutvecklare i en mindre kommun. Innan det hade jag också jobbat på en träningsanläggning som student. Jag tror att min erfarenhet påverkade att jag fick jobbet, samt att det väldigt skönt för egen del att ha samlat på mig erfarenhet av hälsopedagogyrket innan jag gick in i det här jobbet. Jag har även gjort lumpen och arbetat som tidvis anställd soldat och det var säkert en fördel att jag kände organisationen, men det går lika bra att komma in på ett civilt jobb i Försvarsmakten utan den erfarenheten, man lär sig med tiden.

Finns det andra vägar att gå inom yrket? Vad kan man jobba mer som?

I Försvarsmakten kan man också jobba som tex idrott- och friskvårdsledare.

Vad fick dig att utbilda dig till hälsovetare?

Under lumpen väcktes idéen om att jag ville jag jobba med något som hade med träning och hälsa att göra. Av en händelse var vi och hade fys på GIH, Gymnastik-och idrottshögskolan, och där fick jag upp ögonen för deras hälsopedagogprogram. Det passade bra in på det jag sökte och jag är mycket nöjd med mitt val!

Om jag är intresserad av att utbilda mig, hur gör jag för att bli en hälsovetare?

Det finns flera utbildningar runt om i Sverige, och alla verkar ha lite olika profiler. Kan varmt rekommendera GIH och deras hälsopedagogprogram.

Har du en hälsning till en blivande hälsovetare?

Välkomna till ett meningsfullt, varierat och väldigt roligt yrke!

Vad tror du är bra att tänka på som student?

Knyt kontakter och var aktiv på praktikplatser. Hälsa är väldigt brett, så var öppen för allt, du kan nischa dig senare. Även om det kan kännas tufft med tanken på hur det ska bli med jobb framöver så kämpa på, om du vill det tillräckligt mycket så kommer det gå. Bara på de åren jag pluggade (2012–2015) kom det ut allt fler jobb. Om du har möjlighet kan det vara bra att söka extrajobb inom hälsoområdet medan du studerar. All erfarenhet är guld värd!

Har du några andra tips till en nyutbildad hälsovetare som är på väg ut i arbetslivet?

Sök massa jobb och tänk även på att hitta andra sökord, bredda perspektivet för att börja någonstans. Om du har möjlighet kan det vara värt att flytta för att kunna ta ett spännande jobb och samla på sig erfarenhet.

Varför valde du att gå med i HälsoAkademikerna? Vad har du fått ut av att vara medlem?

Det kändes som ett naturligt val för att vara del i ett sammanhang med fler hälsoakademiker. Jag har gått på en hel del spännande föreläsningar om bla självmedkänsla, kompetenskartläggning mm, nu senaste tiden digitala föreläsningar. När jag var student fick jag även hjälp med mitt CV inför jobbsökning.

Stort tack Anna för att du ville dela med dig av dina tips och erfarenheter från ditt studie- och yrkesliv som hälsovetare!

Senaste nyheter

03 februari 2023, 06:50

Temakonferens - Idrotten och Barnkonventionen

Den 15 mars pågår HälsoAkademikernas temakonferens i Göteborg! I år är temat "Idrotten och...

22 december 2022, 10:06

Kompetensprofiler - projektet tar fart

Den 18-19 oktober på GIH i Stockholm hölls workshop med representanter från olika lärosäten med...

22 december 2022, 10:04

HälsoAkademikernas temakonferens 2023

15 mars 2023: Plats: Göteborgs universitet