2018-06-17
Folkhälsopropositionen: En god och jämlik hälsa
Den 19 april i år presenterande Annika Strandhäll, folkhälsoministern och regeringen en fortsättning på den nationella folkhälsosatsningen i form av Folkhälsopropositionen 2017/18:249 En god och jämlik hälsa.
Till grund för förslagen i propositionen ligger bland annat slutsatserna från Kommissionen för jämlik hälsa som avslutade sitt arbete under 2017. Idag har Folkhälsomyndigheten ett uppdrag med elva folkhälsomål, som enligt förslaget från Kommissionen ska bli åtta målområden. Målområden är enligt följande: Det tidiga livets villkor, Kunskaper, kompetenser och utbildning, Arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö, Inkomster och försörjningsmöjligheter, Boende och närmiljö, Levnadsvanor, Kontroll, inflytande och delaktighet samt En jämlik och hälsofrämjande hälso-och sjukvård.
Något som uppmärksammas och understryks i propositionen är ett ökat fokus på att minska ojämlikheten i hälsa som ska genomsyra alla verksamheter. Ett annat viktigt fokus är att propositionen även påtalar god hälsa som förutsättning för hållbar utveckling. Regeringen understryker att folkhälsa är allas ansvar och att samverkan och samarbete mellan olika aktörer är av vikt. Vad som inte framgår tydligt är hur arbetet ska gå till och vikten av rätt kompetens på alla nivåer som exempelvis Hälsovetare kan bidra med.