2020-03-11

Strateg och praktiker – en optimal kombination!

Anne gör både och – jobbar för hälsan både på strategisk nivå och i möte med individen.

Efter många år med strategiskt arbete som folkhälsoutvecklare inom Region Jönköpings län kände Anne Wilderoth att hon ville komplettera med mer praktiskt arbete. Hon valde att utbilda sig till mindfulnessinstruktör år 2012.

– Jag har alltid varit intresserad av hälsa på ett eller annat sätt och jag är en ganska nyfiken person som gärna går på kurser och vill utvecklas, säger Anne.

Meditationsövningarna gav utrymme för reflektion och det ena ledde till det andra. Det blev flera utbildningar inom till exempel yoga och massage. Akupressur har Anne alltid varit intresserad av, men inte förrän 2017 lyssnade hon på sin egen önskan och gick en utbildning. För att bli diplomerad behöver man praktisera och ta emot kunder och sedan var det igång. En egen firma var startad.

Namn: Anne Wilderoth
Utbildning: Magisterexamen i folkhälsovetenskap. Olika utbildningar inom bland annat massage och kroppsterapier.
Yrke och arbetsplats: Folkhälsoutvecklare inom Region Jönköpings län, samt behandlare med mera på det egna företaget HälsAnn.

Arbetsveckorna är mycket varierande
I sitt arbete som folkhälsoutvecklare arbetar Anne för närvarande mycket med suicidprevention. Det är ett arbete som berör både hälso- och sjukvården och länets kommuner och bara det innebär varierande arbetsuppgifter.

– Härom veckan var jag i Stockholm och träffade andra regionala samordnare för suicidprevention. Igår var jag på Räddningstjänsten i Jönköpings kommun på ett samordningsmöte inför en gemensam suicidpreventiv satsning tillsammans med andra aktörer. Idag har jag skrivit på en inbjudan och haft flera kontakter för att få ihop det praktiska kring datum, lokaler osv. Jag och en insatsledare på Räddningstjänsten ska till några kommuner och informera och diskutera suicidprevention. Att samverka med andra är överlag viktigt för att nå fram i det suicidpreventiva arbetet, liksom i folkhälsoarbete i stort, förklarar Anne.

När gäller det egna företaget så hyr Anne ett rum där hon tar emot kunder för behandlingar en dag i veckan. Hon erbjuder behandlingar i akupressur, öronakupunktur, massage och MediYoga samt håller i workshops och utbildningar.

– Till helgen kommer jag att hålla en introduktionskurs i akupressur så denna vecka blir det lite mer än vanligt. Just nu jobbar jag 60 procent som folkhälsoutvecklare och 40 procent arbetar jag med mitt företag, men det varierar över tid. Kombinationen av mina båda "hälsoarbeten" känns väldigt bra, konstaterar Anne.

Medlemskapet i Hälsoakademikerna
Anne har varit medlem i Hälsoakademikerna sedan 2001, om hon minns rätt. Hon tycker att det genom åren har varit positivt med de gemensamma löneförhandlingarna på arbetsplatsen, där flera kollegor är med i Hälsoakademikerna. Möjligheten till bra gruppförsäkringar nämner hon också som positivt, liksom de regelbundna uppdateringar inom hälsoområdet som man får med nyhetsbreven.

07 juni 2020, 22:46

Hälsovetarskribenter

Vi söker ständigt efter intressanta artiklar till hälsovetaren, både från arbets- och studentlive...

02 juni 2020, 20:10

Folkhälsa - Ett hett ämne

Nu mer än kanske någonsin har området folkhälsa hamnat på kartan. För att se något ljust i allt...

02 juni 2020, 20:01

Jessica Tallbacka

Jessica Tallbacka är ny ledamot i styrelsen.

02 juni 2020, 19:58

Josephine Berge

Josephine Berge är ny ledamot i styrelsen.

02 juni 2020, 19:29

Peter Larsson

Peter Larsson är nygammal ledamot i styrelsen