HälsoAkademikerna. Yrkesföreningen för akademiker
inom idrott, friskvård, hälsa och folkhälsa. En del av SRAT

Hälsovetardagen 2020

18 mars 2020

Plats: Högskolan Dalarna i Falun

HälsoAkademikerna i samarbete med föreningen SFFF samt Högskolan Dalarna och Tränarprogrammet presenterar stolt årets Hälsovetardag med temat idrott och folkhälsa: Barnkonventionen! Välkommen till en inspirerande kompetensutvecklingsdag där du ges möjlighet att nätverka med kollegor från hela landet.

 Tema: Idrott & Folkhälsa: Barnkonventionen

Ett mycket aktuellt fokusområde kommer vara Barnkonventionen som blir svensk lag from 2020 och kan få stor inverkan på både folkhälsoarbetet och idrottsrörelsen.

Vad blir den juridiska skillnaden när barnkonventionen blir svensk lag? Hur påverkas arbetet för förbund och föreningar? Ger detta enbart ett viktigt signalvärde om barnens rättigheter eller ger det praktiska konsekvenser för arbetet med barn och ungdomar? Hur arbetar Riksidrottsförbundet och förbunden med frågan? Hur arbetar kommuner med Barnkonventionen?

Föreläsningar:

Barnkonventionen blir svensk lag – vad innebär det?

Vi inleder förmiddagen med Maria Grahn-Farley som är ledande barnrättsexpert och arbetar som docent vid juridiska fakulteten vid Uppsala Universitet.
Marias föreläsning kommer beskriva och klargöra vad som sker när en konvention blir lag. Har du frågetecken kring hur arbetet med idrott och folkhälsa kommer påverkas av att Barnkonventionen nu blivit lag – då kommer du få svaren i denna föreläsning.

Barnidrott – ingen lek
Innan lunch föreläser Klas Östberg som är en av Sveriges mest erfarna idrottsläkare. Han har arbetat för den svenska OS-truppen vid flera olympiader. Klas brinner för barnidrott på barns villkor.
Klas Östbergs har skrivit boken "Barnidrott – ingen lek".

Klas kommer att både inspirera med fina exempel på när idrotten fungerar som bäst men även ta upp fallbeskrivningar där idrotten inte bedrivs på barns villkor och är rent skadlig både fysiskt och mentalt.

Barnkonventionen och föreningsidrotten
- hur påverkas idrottsrörelsen av barnkonventionen

Eftermiddagen kommer till större delen ledas av Cecilia Åhl, sakkunnig idrott på UNICEF Sverige, som går igenom grunderna i barnkonventionen och föreläser om barnkonventionens principer samt hur vi kan förverkliga den i vårt praktiska uppdrag.
Föreläsningen kommer vara interaktiv med tex mentometer och diskussioner samt praktiska tips.

Eventuellt tillkommer ytterligare föreläsare inom ämnet barnidrott.

Detaljerat tidsschema med exakta hålltider, pauser, lunch, med mera kommer skickas ut med bekräftelsen på betald anmälan samt publiceras på hemsidan i februari.

Har ni några frågor om programmet, föreläsningarna, etc så maila på halsovetardagen@halsoakademikerna.se

Kontaktuppgifter inkl. mobilnummer till styrelsen hittar ni på https://www.srat.se/HalsoAkademikerna/Kontakt/

 

Programmet

09.30 – 10.00 Registrering och fika
10.00 – 10.15 Välkomnande och praktisk information
10.15 – 11.05 Föreläsning med Maria Grahn-Farley
11.05 – 11.15 Bensträckare
11.15 – 12.15 Föreläsning med Klas Östberg
12.15 – 13.30 Lunch
13.30 – 14.30 Föreläsning med Cecilia Åhl
14.30 – 15.00 Paus och fika
15.00 – 15:45 Fortsatt föreläsning med Cecilia Åhl
15.45 – 16.00 Summering och avslut för dagen
16.00 – 16:30 HälsoAkademikernas föreningsstämma

 

Anmälan, avgift och betalning

Anmäl dig i formuläret nedan, där står också alla avgifter. Fika och lunch ingår i priset. Efter att du anmält dig kommer du att få en bekräftelse på e-post med betalningsinformation.

Anmälan är bindande men blir giltig först när betalningen är oss tillhanda. Vid förhinder sker ingen återbetalning men det går bra att överlåta sin plats till annan person.

Kontakt

halsovetardagen@halsoakademikerna.se

Ett samarbete mellan:

          

Anmälan till Hälsovetardagen 2020

Medlem i
Deltagaravgift (inklusive moms)
Är ni 5 eller fler från samma arbetsplats, kryssa i här, så får ni mängdrabatt

   
Medlem

* Medlem = medlem i HälsoAkademikerna  eller Svensk Förening för Folkhälsoarbete. Är du inte medlem kan du klicka på länkarna och ansöka om medlemskap.

Student

** Är du inskriven som studerande på Tränarprogrammet Högskolan Falun så går du gratis på föreläsningarna. Fika och lunch ingår då inte.

Efter anmälan skickas bekräftelse via e-post med bland annat betalningsinformation.