Akademiker i samhällsbärande professioner

2019-05-28

Rapport från optikerstudent - juni

Snart har det gått ett helt år! Det är helt sjukt vad tiden har gått fort. Lördagen den 8 juni skriver vi vår sista tenta för termin två, sedan blir det sommarlov! Eller nästan, många av oss jobbar också hela eller delar av sommaren. De flesta har sökt jobb hos olika optikbutiker/-kedjor som optikerassistenter.


Liz Berne, optikerstudent

Jag är en av dem och har idag arbetat mitt andra pass. Jätteroligt, men oj vilka trötta ben! Märks att vi har suttit ner i ett år. Jag får återkomma om hur det går och hur jag och mina klasskompisar upplever bemötandet och arbetet ute i de olika butikerna.

Vad har vi gjort det första året då? Jo vi har lärt oss grundläggande refraktion med provbåge och foropter, retinoskopi, manuell och automatisk vertometer vid uppmätning av olika typer av glas, anatomi, fysiologi och ögonsjukdomar, KTH kurserna (Geometrisk optik, fysikalisk optik och avbildningskvalitet) och sist men inte minst mikrobiologi och patologi! Det har varit fantastiskt kul och spännande och de som hänger med ännu känner nog vid det här laget att de valt helt rätt, hoppas att vi alla är kvar och fortsätter nästa år!

Utöver det så har jag och min kära klasskamrat, och digitala ambassadör för Karolinska Institutet (KI), varit i London och besökt City university of London (se bild ovan) tillsammans med några av optikerprogrammets lärare, bland annat Marika som är Programdirektor. Ett samarbete håller på att upprättas så att det ska kunna bli möjligt för både elever och lärare att göra ett kortare utbyte och lära av varandra. Det var super intressant och roligt att få träffa elever från de olika årskurserna, lärare samt att se deras lokaler och universitet. Vi blev väl mottagna och fick delta på ett seminarium, en föreläsning samt vid praktiska övningar. Tanken är att de patienter vi övar på i London kommer att räknas precis som de vi gör på St Eriks, så att man inte missar någon tid när man är iväg. Rent utbyte fungerar inte riktigt då deras program är annorlunda utformat och vi inte synkar med vad vi lär oss. Tredje året ligger vi lika och tanken är att utbytet ska ske under den perioden. 

Här finns  optikerprogrammets ”blogg" och vår digitala ambassadör Hajir (på bilden ovan)! 

Hej tills vidare!

Senaste nyheter

10 juni 2021, 15:36

Gravid under coronapandemin

Svenska myndigheter har bedömt att kvinnor i ett senare skede av sin graviditet befinner sig i en...

26 februari 2021, 14:11

Nedslag optiker: Sebastian Strand

Examensår: 2008. Arbetar på Ögonmottagningen, Länssjukhuset Kalmar

25 februari 2021, 14:48

Schemaläggning och röda dagar

Jag får ofta frågan från optiker angående hur det fungerar med schemaläggning för röda dagar. Vad...