Akademiker i samhällsbärande professioner

2020-02-14

Rapport från optikerstudent - februari

Synvinkeln ur ett studentperspektiv… (Med och utan formel)

Liz Berne, optikerstudent

Ett och ett halvt år har gått, halvvägs till legitimationen! Senaste kurserna har behandlat ögats optik, med diverse uträkningar av toppunkts- och huvudpunktsavstånd, och perception där färgseende och kontrast är spännande men klurigt att greppa helt och hållet på cellnivå. Nästa kurs blir optometrisk refraktion 2 och då kommer vi ha flertalet patientpass, det kommer bli roligt att få arbeta mer praktiskt ett tag och också det som känns viktigast. Möta patienten, analysera och hitta behovet samt ge en korrekt ordination. Nu till våren kommer även praktikperioden, det ska också bli roligt men nervöst. Mycket blandade känslor. Själv kommer jag att få vara på min nuvarande arbetsplats med våra fantastiska optiker vi har där så jag är säker på att det kommer gå bra. Vill ni ha mina härliga klasskompisar på praktik med en optiker i er butik? Skicka ett PM till mig på messenger så skickar jag informationen vidare!  

På varje möte så arbetar vi i styrelsen med frågor om raster och pauser för optiker, stress och arbetsmiljö. Något vi studenter faktiskt också är oroliga över. Läser många inlägg i optikforum som handlar just om det och antalet utbrända optiker. Jag reagerade personligen på en kommentar om att optiker som tar pauser och inte tillräckligt många patienter är en dyr optiker. Man kan ju se det så, men också en bidragande orsak till optikerbristen om de väljer att sluta på grund av utbrändhet. Jag själv vill hinna och orka göra ett bra jobb, hjälpa patienten, det är därför jag vill bli optiker. Jag vill också ha en schysst lön efter 3-4 års studieskulder utan att känna mig girig. Att på det få en trevlig arbetsmiljö, så att jag orkar arbeta till pension, drömmigt läge. Borde inte vara orimliga krav kan man tycka, dock verkar det inte allt för vanligt. Många uttrycker åsikter om yrkets utveckling, och jag vill bara påminna er om att om vi hjälps åt så kan vi göra skillnad. Ju fler som står bakom, ju fler som säger ifrån… and you know the rest. Brinner du också för dessa frågor (eller andra) Då kanske du borde vara med oss i styrelsen för Svensk Optikerförening! Hör av dig!

Nu tillbaka till plugget och kommande hemuppgift, ha det fint och hoppas vi ses på optometridagarna! Peace, love och god synskärpa!

Senaste nyheter

14 februari 2020, 11:15

Facket - varför då?

Ibland får jag som förhandlare på SRAT frågan ”Varför gör inte facket något?”.

14 februari 2020, 11:00

Nedslag optiker: Inga-Lill Thunholm

Examensår: Leg. optiker 1979, kontaktlinsbehörighet 1993, yrkespedagogisk examen 1994. Tidigare...

14 februari 2020, 10:54

Rapport från optikerstudent - februari

Synvinkeln ur ett studentperspektiv… (Med och utan formel)