Akademiker i samhällsbärande professioner

2021-02-26

Nedslag optiker: Sebastian Strand

Examensår: 2008. Arbetar på Ögonmottagningen, Länssjukhuset Kalmar

Bakgrund

Jag började på mottagningen 2015. Innan arbetade jag på Specsavers. Jag tycker att jag har fått ta del av en verksamhet i förändring. Min del i det var att få möjligheten att arbeta som den första optikern anställd på mottagningen. Lyckligtvis hade jag dock erfarna optikerkollegor på syncentralen som stöd.
Arbetsuppgifterna har förändrats över tid och nu är vi en grupp optiker med lite olika intressen av verksamheten.

Vad gör du på jobbet?

Jag är mest involverad i patienter med katarakt eller diabetes.
Inom kataraktområdet gör jag för- och efterkontroller i samband med kataraktkirurgi och inom diabetes utför jag fotoundersökningar. Jag har gått "diabetsögonsjukvård - fotografisk diagnostik" vilket ger kompetens att primärgranska diabetesscreening.

I övrigt träffar jag många Anti-VEGF-patienter, förundersöker till läkarmottagning, har tonusmottagning, förberedande undersökningar på ögonjour och spåvidare. Det är en omväxlande arbetsplats som ofta bjuder på utmaningar.

Är det något som har varit extra kul?

2017 fick verksamheten möjlighet att köpa in en ytterligare funduskamera lämpad för mobilitet. Då startade vi ett mobilt diabetesscreeningprojekt där vi åkte ut till hälsocentralerna runt om i regionen. Vi fick mycket god respons på detta. Inte minst från patienterna som slapp åka hela vägen till sjukhuset för sin kontroll.

I och med pågående pandemi har vi dock fått frysa denna del av verksamheten men vi håller tummarna att vi snart kan börja igen.

Senaste nyheter

27 oktober 2021, 08:57

Nedslag optiker: Gaida Kareem

Examensår 2017. Arbetar på Synsam i Sollentuna

10 juni 2021, 15:36

Gravid under coronapandemin

Svenska myndigheter har bedömt att kvinnor i ett senare skede av sin graviditet befinner sig i en...

26 februari 2021, 14:11

Nedslag optiker: Sebastian Strand

Examensår: 2008. Arbetar på Ögonmottagningen, Länssjukhuset Kalmar