Akademiker i samhällsbärande professioner

2019-02-18

Nedslag optiker: Liz Larsson Berne

Liz Larsson Berne, optikerstudent vid Karolinska institutet.

Varför vill du bli optiker? Min bonusmamma, Minna, har sedan jag var liten jobbat på Synsam i Luleå där hon numera är butikschef. Jag har spenderat en hel del tid där. Lekte mycket med gamla bågar och frågade tusen frågor redan då om olika maskiner och dess funktion och tyckte på det hela taget att det var väldigt spännande. Det var Minna som föreslog optikeryrket för mig redan för flera år sedan och det utvecklade sig tillslut till ett genuint intresse. Jag läser första året nu och det är så roligt, jag känner verkligen att jag har valt rätt.

Vad läser ni för kurs just nu? Ögats anatomi, fysiologi och sjukdomar. Förutom inläsning av det teoretiska så får vi nu lära oss biomikroskopi bland annat. Kursen har nyligen börjat men jag ser fram emot resten, det praktiska är väldigt roligt.

Vad tror du att du kommer att tycka är roligast med yrket? Jag tycker just nu att linser och ögonsjukdomar är väldigt intressant. Att jobba med biomikroskopet är roligt men ganska svårt än så länge. Förutom de ämnesspecifika områdena så ser jag fram emot patient- och kundrelationerna. Att få hjälpa någon med sin synproblematik och ge dem bättre livskvalité, det är viktigt för mig. Jag ser själv väldigt dåligt och kan inte bära linser någon längre stund, vilket gör det besvärligt i vardagen då jag exempelvis får bada med glasögon på.

Finns det något annat du vill dela med dig av? Jag hoppas att jag får en optikermentor I framtiden, som är intresserad och har tid och möjlighet att lära ut och vägleda mig när det är dax för praktik bland annat. Man är ju lite nervös över just det, att det är brist på optiker och att det är stressigt för dem redan nu. Man vill ju gärna få tips av någon med mer erfarenhet!

Senaste nyheter

10 juni 2021, 15:36

Gravid under coronapandemin

Svenska myndigheter har bedömt att kvinnor i ett senare skede av sin graviditet befinner sig i en...

26 februari 2021, 14:11

Nedslag optiker: Sebastian Strand

Examensår: 2008. Arbetar på Ögonmottagningen, Länssjukhuset Kalmar

25 februari 2021, 14:48

Schemaläggning och röda dagar

Jag får ofta frågan från optiker angående hur det fungerar med schemaläggning för röda dagar. Vad...