Akademiker i samhällsbärande professioner

2019-02-18

Nedslag optiker: Liz Larsson Berne

Liz Larsson Berne, optikerstudent vid Karolinska institutet.

Varför vill du bli optiker? Min bonusmamma, Minna, har sedan jag var liten jobbat på Synsam i Luleå där hon numera är butikschef. Jag har spenderat en hel del tid där. Lekte mycket med gamla bågar och frågade tusen frågor redan då om olika maskiner och dess funktion och tyckte på det hela taget att det var väldigt spännande. Det var Minna som föreslog optikeryrket för mig redan för flera år sedan och det utvecklade sig tillslut till ett genuint intresse. Jag läser första året nu och det är så roligt, jag känner verkligen att jag har valt rätt.

Vad läser ni för kurs just nu? Ögats anatomi, fysiologi och sjukdomar. Förutom inläsning av det teoretiska så får vi nu lära oss biomikroskopi bland annat. Kursen har nyligen börjat men jag ser fram emot resten, det praktiska är väldigt roligt.

Vad tror du att du kommer att tycka är roligast med yrket? Jag tycker just nu att linser och ögonsjukdomar är väldigt intressant. Att jobba med biomikroskopet är roligt men ganska svårt än så länge. Förutom de ämnesspecifika områdena så ser jag fram emot patient- och kundrelationerna. Att få hjälpa någon med sin synproblematik och ge dem bättre livskvalité, det är viktigt för mig. Jag ser själv väldigt dåligt och kan inte bära linser någon längre stund, vilket gör det besvärligt i vardagen då jag exempelvis får bada med glasögon på.

Finns det något annat du vill dela med dig av? Jag hoppas att jag får en optikermentor I framtiden, som är intresserad och har tid och möjlighet att lära ut och vägleda mig när det är dax för praktik bland annat. Man är ju lite nervös över just det, att det är brist på optiker och att det är stressigt för dem redan nu. Man vill ju gärna få tips av någon med mer erfarenhet!

Senaste nyheter

14 februari 2020, 11:15

Facket - varför då?

Ibland får jag som förhandlare på SRAT frågan ”Varför gör inte facket något?”.

14 februari 2020, 11:00

Nedslag optiker: Inga-Lill Thunholm

Examensår: Leg. optiker 1979, kontaktlinsbehörighet 1993, yrkespedagogisk examen 1994. Tidigare...

14 februari 2020, 10:54

Rapport från optikerstudent - februari

Synvinkeln ur ett studentperspektiv… (Med och utan formel)