Akademiker i samhällsbärande professioner

2020-02-14

Nedslag optiker: Inga-Lill Thunholm

Examensår: Leg. optiker 1979, kontaktlinsbehörighet 1993, yrkespedagogisk examen 1994.
Tidigare arbetsplatser: Glasögonspecialisten Nyköping, Västertorp Optik, Ringdahls Optik. Nya Elementars Gymnasium, Sankt Eriks Gymnasium, Karolinska Institutet

Varför blev du optiker och senare optikerlärare? Efter att ha pluggat matte ville jag ha  en yrkesexamen och jag gillade kombinationen hantverk/verkstad, butiksarbete och hälsovårdande arbete. 

Blev tillfrågad om att ta ett vikariat som optikerlärare och det var mycket roligt och stimulerande, så det blev halvtid till att börja med 

Vad har varit roligast med ditt yrke? Tyckte det var roligast att se hur kunder/patienter/elever/studenter fick verktyg att lösa sina problem, gillar det merkantila, hälsovårdande och hantverket var en oslagbar kombination av det.

Har du några tankar om framtiden med yrket? Yrket har ju förändrats ganska mycket under den tid jag varit med och det kommer det säkert att fortsätta att göra,. Tyvärr befarar jag att det kan bli ett A- och B-lag beroende av  vilken utbildning och arbetsplats man hamnar på från början. Jag förstår så väl att studenterna efter tre-fyra års studier vill ut och jobba och tjäna pengar, är glada att få jobb att de inte diskuterar så mycket om jobbets innehåll, kompetensurveckling, löneförmåner och så vidare.

Vad har förändrat sig mest i optikeryrket sedan du började? Kedjor istället för små enskilda enheter och allt vad det innebär med mer centralstyrning.

Har du någon erfarenhet eller minne du vill dela med dig? Det ju många men jag glömmer nog aldrig den pojken som när han fick sina glasögon inte kunde släppa blicken på ett träd som stod utanför butiken när han upptäckte att trädet inte bara var en grön massa utan att det var LÖV.

Senaste nyheter

10 juni 2021, 15:36

Gravid under coronapandemin

Svenska myndigheter har bedömt att kvinnor i ett senare skede av sin graviditet befinner sig i en...

26 februari 2021, 14:11

Nedslag optiker: Sebastian Strand

Examensår: 2008. Arbetar på Ögonmottagningen, Länssjukhuset Kalmar

25 februari 2021, 14:48

Schemaläggning och röda dagar

Jag får ofta frågan från optiker angående hur det fungerar med schemaläggning för röda dagar. Vad...