Akademiker i samhällsbärande professioner

Frågor & Svar

Från och med 1 juli 2021 kommer fakturorna för avgifter till LKR att ändra utseende och uppbyggnad, i samband med det byts även bankgironummer.

Det kommer att innebära förändringar för dig som medlem vilket gör att vi är mycket tacksamma om läser igenom denna information (även utsänd i nyhetsbrev 15 juni 2021). Eventuella frågor: se kontaktvägar nedan.

Jag är egen företagare – hur påverkar det mig?

För dig som är egen företagare blir den största förändringen att det kommer skickas ut två fakturor för samma period. Serviceavgiften kommer faktureras till kliniken, eftersom den är avdragsgill för företaget. Den del av avgiften som inte är avdragsgill faktureras dig personligen till din hemadress.

Jag är anställd – hur påverkar det mig?

Fakturan med medlemsavgift får du hemskickad. Prata med din arbetsgivare om ni har som överenskommelse att den ska ingå i din anställning. Hör av dig till LKRs kansli om du behöver hjälp med hur du ska gå tillväga.

Kommer det kosta mer än tidigare?

Nej, det är ingen skillnad i avgift jämfört med tidigare. Vi förändrar bara fakturarutinen.

Varför gör ni det här?

Fackförbundet SRAT hjälper redan i princip samtliga föreningar som är anslutna till dem att fakturera sina medlemmar. Som SRAT-ansluten förening ser vi det därför som en naturlig förflyttning. Fördelen är att det kräver mindre resurser från ekonomiavdelningen och kansliet. Med SRAT:s hjälp får faktureringen bättre kontinuitet och vi kan bygga upp ett bättre medlemsregister som vi har bättre kontroll på. Det kommer även vara möjligt att betala via autogiro och e-faktura.

När får jag min första faktura enligt den nya rutinen?

Faktura för perioden fram till och med den 30 juni 2021 betalas som vanligt till det nuvarande bankgironumret som står på den fakturan. Från och med den 1 juli 2021 ändras rutinen och du får fakturor med ett nytt bankgironummer.

OBS! Om du har betalningsmottagaren sparad i din bank kommer du att behöva ta bort och lägga den med det nya bankgironumret för att du ska kunna registrera betalningen.

Nytt Bankgiro för betalning av medlemsavgift och serviceavgift från den 1 juli 2021: 5693-0910 LKR Service AB

Kan jag som medlem betala via Autogiro?

Ja du kan betala din medlemsavgift månadsvis via Autogiro. Du lämnar medgivande till Autogiro genom att logga in i din egen Internetbank och under avdelningen Autogiro söka fram ”LKR Service AB” bankgiro 5693-1405. Ditt personnummer 10 siffror är ditt betalarnummer ÅÅMMDDXXXX

Kan jag som medlem betala via E-faktura?

E-faktura kommer att införas som betalsätt men är ännu inte igång.

Kan företaget/kliniken betala fakturan för serviceavgift på annat sätt?

I dagsläget finns endast faktura per post som betalsätt för företagets serviceavgift. Du som medlem kan dock även skriva ut ditt företags faktura på Min Sida  - inloggning med BankID.

Kontaktvägar

Hör av dig till LKRs kansli om du har frågor om innehållet i ditt medlemskap i LKR (semesterstängt från 5 juli tom 15 augusti 2021).